Jump to content

Uyku alışkanlıklarımız kalıcı beyin hasarına sebep olabilir


Bilim Forum
 Share

Önerilen İletiler

  • Yönetici

Neden çok geç olmadan yatağa girmelisiniz? Çünkü yeni araştırma, uyku alışkanlıklarımızın kalıcı beyin hasarına sebep olabileceğini buldu. 

Bir grup insan 6 gün 4 saat ve sonra 6 gün 12 saat uyudu. Buna göre alınan verilere bakıldığı zaman uyku borcunun bünyede olumsuz etkileri gözlendi, karbonhidrat metabolizmasına ve iç salgıya zararlı olduğu saptandı ve yaşlanma belirtilerine uygun etkiler gösterdi, bu yüzden yaşlanmaya bağlı kronik bozuklukların şiddetini artırabileceği görüldü.

Screenshot_2.jpg

Ayrıca çalışmalar uyku borcunun daha önce sanılandan daha az geri döndürülebilir olduğunu ve beyinde kalıcı hasarlara neden olabileceğini gösterdi. Pensilvanya Üniversitesi’nde farelerde yapılan deneye göre uykusuz geçen uzun dönemler, bozulmuş nörolojik hücre fonksiyonlarına ve beyin hücresi ölümlerine sebep oldu. Bu çalışma, yetersiz uykunun beyne geri döndürülemez zararını göstermesi açısından bir ilk.

Kısa zamanlı uyku kaybı, beyinden koruyucu bir tepki gördü. Uyku kaybına uğrayan farelerin beyinleri, hücreleri zarardan korumaya yardımcı olan proteinleri salgılamayı artırdı. Aynı zamanda strese ve hücre hasarına karşı koruma sağlayan antioksidan salgısını da artırdı. Uzun dönemlerde ise beyin bu koruyucu cevapları üretme yetisini kaybetti. Bir vardiya çalışanının bir kaç günlük uyku düzenini ve uzun süreli uykusuzluğu temsil eden uyku örneğinden sonra beyin nöronlarında koruyucu protein seviyelerinin azaldığı gözlendi.

Uzun ve tekrar eden uyku kayıplarının bu şartları altında, faredeki beyin hücreleri ölmeye başladı. Araştırmacılar vardiya çalışanının uyku düzenini birkaç gün tekrar eden farelerin beyinlerinde LC bölgesindeki hücrelerin yüzde 25’inin öldüğünü saptadı. Farelerde gözlemlenen bu durumların insanlarda da olabileceğini henüz bilemiyoruz. Araştırmacılar için bir sonraki adım bu araştırmayı daha ileri götürerek insanlarda da kalıcı hasar oluşturup oluşturmadığını tespit etmek. Fakat bu sonuçlar sıkıntı verici ve kronik uyku kaybının sürekli ve olumsuz sonuçları olmadan telafi edilebilir olduğu fikrine karşı güçlü bir uyarı niteliğinde.

Diğer araştırmacılar kalitesiz ve yetersiz uykunun olumsuz etkileri hakkında şu sonuçlara ulaştılar; İsveçli bilim insanları uzun bir uykusuz geceden sonra beyin hücrelerindeki kan yoğunluğunun yüzde 20 arttığını gözlediler ve bu sinirsel hasar belirtisi. Kalitesiz uykunun beyin dokusu yoğunluğunu azalttığı ve beyin dokusunun geniş alanlarında, ön lob dahil bozulma yarattığı tespit edildi. Araştırmacılar bu bulguların beyin sağlığını etkileyen diğer tehlikelerden bağımsız olduklarını açıkladı.

Bu araştırmalar aklı başa getiren haberler veriyor.

kaynak 1 , kaynak 2 , kaynak 3

Bilim ile kalın!

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...