Jump to content

Küresel ısınmanın önüne geçmezsek bu gıdaları bir daha göremeyebiliriz.


Cenk Önsoy
 Share

Önerilen İletiler

  • Bilim Üyesi

Küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişikliği sebebiyle günümüzde severek tüketilen birçok yiyeceği önümüzdeki yıllarda bulamayabiliriz.
İşte iklim değişikliğinin önüne geçmek için elimizden geleni yapmazsak, yakın gelecekte mahrum kalacağımız o besinlerden bazıları..

Çikolata

Çikolatanın ham maddesi olan kakaonun toplam üretiminin yüzde 70’i Afrika’da gerçekleşiyor. Sıcaklıkların giderek artması, Afrika’da yetiştirilen kakao ağaçlarının verimini düşürüp yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Dünyanın en büyük çikolata üreticisinin geçen yıl yaptığı açıklamaya göre önümüzdeki senelerde dünyada çikolata olmayacak.

Bal

Arılar iklim değişikliğinden en fazla etkilenen türlerin başında geliyor. Günümüzde bile ulaşması çok zor olan doğal bal, yakın zaman içinde vedalaşmak zorunda kalacağımız besinlerden biri olarak gösteriliyor.

Buğday ve Pirinç

Bu iki tahıl, dünyanın neredeyse tamamının beslenmesini sağlıyor. Ancak hava sıcaklıklarındaki dalgalanmalar ve yağışların öngörülemezliği nedeniyle bu ürünlerin üretildiği bölgeler hızla değişiyor. 2050’de buğday ve pirinç talebinin yüzde 33 artacağını da düşünürsek, gelecek nesiller açlıkla mücadele etmek zorunda kalabilir.

Kahve

Güney Amerika’da yetiştirilen kahve ağaçlarının da iklim değişikliğinden oldukça etkileneceği öngörülüyor. Bu nedenle en çok tercih edilen, en kaliteli kahve cinsi olarak bilinen arabika kahvelerinin üretim sıkıntısına gireceği, ham maddenin giderek azalmasıyla kahve tüketiminin bir lükse dönüşeceği düşünülüyor. Öte yandan artan hava sıcaklıkları da tozlaşmada büyük önemi olan arıları daha serin bölgelere göçe zorlayacağından kahve iki türlü tehdit altında.

Charles Luciano, kaynak

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...