Jump to content

Egzersiz yapmak neden tek başına maalesef kilo kaybı sağlamıyor?


Bilim Forum
 Share

Önerilen İletiler

  • Yönetici

Egzersiz yapmak tek başına maalesef kilo kaybı sağlamıyor, peki neden?

Koşu bandında köle gibi çalışarak saatler harcamış olanlar bilecektir ki, daha fazla egzersiz yapmak her zaman daha fazla kilo kaybetmeye eşdeğer değildir. Yapılan yeni bir araştırma bunun sebebini açıklayabilir. Bilim insanlarının bulduğu üzere, belirli bir noktadan sonra vücutlarımız daha yüksek hareket seviyelerine alışıyor. Aslında fazla kalori yakmayı durduruyor görünüyor. Bunun sonucunda pek çoğumuz, yeni ve umut verici bir idman sürecine başladıktan sonra korkutucu bir düzlük ile yüzleşiyoruz.

Eğer bu doğrulanırsa, bize sıklıkla kilo kaybetmenin anahtarı olduğu söylenen eski ‘enerji girişine karşı enerji çıkışı’ formülünü yeniden düşünmek zorunda olabiliriz. Çünkü yapılan çalışma, inatçı kiloları değiştirme konusunda beslenmenin de aynı oranda (eğer daha fazla değilse) önemli olduğuna dair kuvvetli bir delil sunuyor.

Fakat spor salonu aboneliğinizi iptal ettirmeden önce… bunu yapmayın. Cidden. Her şeyden önce araştırma, yalnızca vücutlarımızın fazla kalori yakmayı durduruyor göründüğü makul hareketlilik seviyesinin ötesinde idman yaptığımız zaman bu durumun meydana geldiğini gösterdi. Ve ikinci olarak, egzersiz yapmanın faydaları, kilo kaybının çok daha ötesine gidiyor.

New York Şehir Üniversitesi’nden baş araştırmacı Herman Pontzer şöyle konuşuyor: “Egzersiz, sağlığınız için gerçekten önemlidir. Bu çalışmanın egzersiz konusundaki sonuçlarını soran herkese, ilk önce bunu söylüyorum. Egzersizin vücutlarımızı ve zihinlerimizi sağlıklı tutmak için önemli olduğuna dair tonlarca bulgu var ve bu çalışma, bu durumu değiştirmiyor.

“Bizim yaptığımız çalışmanın ilave ettiği şey, ayrıca beslenmeye de odaklanmamız gerektiği, özellikle iş kilomuzu yönetmeye ve sağlıksız kilo alımını tersine çevirmeye geldiği zaman.”

Çalışma ayrıca, kilo kaybı araştırmalarında epeydir devam eden bir çelişkinin anlaşılmasına yardımcı oluyor. Bazı çalışmalar, egzersiz seviyelerinin artmasının geniş ölçüde daha fazla kalori yakmaya sebep olduğunu gösteriyor. İnsanlarda ve hayvanlarda yapılan karşılaştırmalı çalışmalar, çok hareketli yaşam şekillerine sahip nüfusların (Afrika’daki avcı-toplayıcılar gibi), çok daha fazla oturanların ki gibi yaklaşık aynı kalori miktarını yakıyor göründüğünü göstermişti.

Pontzer ve takımı, aradaki bağlantıyı daha fazla araştırmak için, Afrika ve Kuzey Amerika boyunca beş ülkede yaşayan 332’den fazla yetişkinin günlük hareketlilik seviyelerini ve güç tüketimlerini bir hafta süresince gözlemledi.

Elde ettikleri sonuçlar, yakılan kalori miktarı üzerinde fiziksel hareketliliğin zayıf bir etkisi olduğunu gösterdi… fakat sadece belirli bir noktaya kadar.

Bu durum şu anlama geliyor, orta hareketlilik seviyelerine sahip insanlar, en fazla oturan insanlardan aslında yaklaşık 200 kalori daha fazla yaktılar. Fakat orta hareketlilik seviyelerinin ötesinde egzersiz yapanlar, kalori yakımı bakımından herhangi bir ek fayda görmediler.

Pontzer şöyle söylüyor: “Fiziksel olarak en hareketli insanlar, sadece orta derecede hareketli olan insanlar gibi her gün aynı miktarda kalori harcadılar.”

Bütün bunlardaki iyi haber ise, Pontzer’in, fiziksel hareketlilik için bir ‘en etkili nokta’ bulunuyor olabileceğine inanması; eğer yeterince yapmazsak sağlıksız oluruz, fakat çok fazla yaparsak, vücudumuz bunu denkleştirir hale gelebilir.

Bilim ile kalın!

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Spor ve beslenme konusu kişiden kişiye göre değiştiği için, maalesef belirli bir standardı yok. Örneğin; bir egzersiz hareketi farklı yaş gruplarına, farklı kilodakilere, farklı biyolojik özelliklere (hormonal vs.) sahip insanlara farklı etki ve farklı süreçlerde etki yaptığı için dikkatli yapılması oldukça önemli.

Bu bilgiler elbette önemsiz değil. Ancak, kişiler bunu doktor/antrenör kontrolünde veya bünyelerini tanıyorlarsa ona uygun şekilde uygulamaları gerekmektedir.

Bir zamanlar bende bilim sever bir günlük yazarıydım.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...