Jump to content

Higgs bozonu


CenkerSari
 Share

Önerilen İletiler

Higgs Bozonu’nun ismi Peter Higgs denilen Nobel ödülü almış bir teorik fizikçiden gelmektedir. CERN’de yeraltında olan LHC proton çarpıştırıcısında Higgs Bozonu gibi parçacıklar ve evrenin oluşumu araştırılır. Bildiğim kadarıyla Higgs Bozonu diğer temel parçacıklara kütlelerini kazandırmaktan sorumludur. Bir de Standart Model denilen oldukça etkileyici bir şey vardır, elektromanyetizmayı zayıf ve güçlü kuvvetlerle birleştirmeyi başararak bugüne dek yaratılmış en başarılı bilimsel teorilerden biri olmuş. Ancak işe yaramasını sağlamak için fizikçiler yeni bir parçacığın, yani Higgs Bozonu’nun varlığını ileri sürmek zorunda kalmıştır, çünkü Higgs Bozonu diğer temel parçacıklara kütlelerini kazandıran bir Bozon’dur. Higgs’i bulmak önemli çünkü eğer varlığı gerçekse, Standart Modeli doğrulamakta. Ama Higgs bugüne kadar bulunamadı sadece bir teori olarak kaldı. Stephen Hawking’in dediğini açıklamak gerekirse onu bence şunun için dedi; LHC’nin tartışmalı diğer konularından biri de çarpışmaların çok yüksek bir enerji ortaya çıkaracağı ve Higgs Bozonu’nun yanı sıra istenmeyen başka şeylerin de doğabileceği ihtimaliydi bu da bir Karadelik. Ama uzmanlara göre de bu tür bir karadelik asla ama asla bilinen Evren’i yok edemeyecektir. Yani Stephen Hawking bu cümlesini Higgs Bozonu’nun bir karadelik gibi bir şey çıkarabilme olasılığı için söylüyorsa pekte Evrenin sonunu getiren bir şey değil bu olasılık. Higgs hakkında bildiklerim bu kadardı. Eğer daha fazla bilgi istiyorsanız Ben Mıller’in Bilim kitabını okumanızı tavsiye ederim orada daha iyi anlatmış bu konuyu. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...