Jump to content

Koronavirüs (Covid19) ile ilgili bilmediğimiz ilginç bilgiler


Bilim Forum
 Share

Önerilen İletiler

  • Yönetici

Pandemi süreciyle birlikte fazlasıyla ismini duyduğumuz Covid19 virüsü ile ilgili sonradan öğrendiğimiz dört farklı bulgu ve sonuçlarını sizlerle paylaşmak isterim.

1. Koronavirüs pıhtılaşma faktörünü etkiliyor

Bir çok inflamatuvar hastalık ve enfeksiyon unsurlarında pıhtılaşma oranları değişir, ancak Covid-19 diğer türevlerden çok daha fazla pıhtılaşmayı etkiliyor gibi görünüyor.

Eğer damarlarınızda oluşan pıhtı yeterince büyükse kan geçişini engeller ve damarın devamında oksijen bekleyen ünitelerin oksijensiz kalıp ölümüne sebep olur. 

Eğer bu pıhtı koroner arter içerisinde oluşursa kalp krizine sebep olur, akciğerlerinizde oluşursa pulmoner embolizme neden olur. Eğer beyinde gerçekleşirse felç gerçekleşir, bir çok Covid-19 mağduru bireyde görülenler de olduğu gibi maalesef.

Koronavirüs Covid19.jpg

2. Koronavirüs enfeksiyonu ile koku alma duyunuzu kaybedersiniz.

Bir çok viral enfeksiyonda olduğu gibi, Covid-19 sizi yakaladıysa, anozmiya, yani koku duyusunun kaybı yaşanıyor.

Covid19 ile enfekte olan hastaların bir bölümü ani bir koku duyusunun kaybını ifade etmişlerdir. Yani böyle bir sorun yaşıyorsanız, bulgular listenize ekleyip bir uzmana danışmanızda fayda var.

Yüksek ihtimalle virüsün hücrelere giriş sonrasında burun içerisindeki localarda yerleşmesi ve ACE2 reseptörlerine müdahale etmesiyle bu durum gerçekleşiyor olabilir.

Ek olarak koku duyusunun kaybının arkasına tat alma duyusunun da Covid19 sonrasında kaybolduğu raporlanmıştır.

3. Çocuklarda ciddi inflamatuvar hastalıkları tetikleyebiliyor.

Solunum yolları enfeksiyonlarına ek olarak maalesef Covid19 çocuklarda, bir çok hastalığı da tetikliyor. Avrupa ve Birleşik Krallıkta doktorların belirttiğine göre, beklenmedik ancak ciddi inflamatuvar koşulların çocuklarda izlendiği raporlandı. Bu durum multi-sistem inflamatuvar sendrom olarak (MIS-C - multisystem inflammatory syndrome in children) belirtiliyor.

4. Koronavirüs insandan hayvana geçebilir ancak sonra maalesef döngüsel olarak tekrar geri dönüş yapabiliyor.

Sars (Sars-Cov-2) virüsüyle pandemi sürecinin başlamasıyla sıkı takibe alınan virüsün hayvanlarda öncelikli yayıldığını sonra insana geçtiğini biliyorduk. Ancak virüsün tekrar hayvanlara dönüşünü ve evcil hayvanlarımızı etkilediğinden emin değildik.

Ancak Covid19 sürecinde yapılan incelemeler, insanların bu süreci döngüsel olarak işlettiğini, kedi, köpek gibi evcil hayvanlarımızı hatta kaplanları bile ağı altına alabildiğini gösteriyor.

Hollanda'da, birden fazla vizon (ingilizce:mink) dostumuzun çalışan bir işçi aracılığıyla koronavirüs ile enfekte olduğu belirlenmiş.

Hasta olan vizonlar yüzünden tekrar enfekte olan iki farklı insan raporlandı, bu da sürecin dökümente edilmiş örneği olarak Çin'den bildirildi.

Referans

Sanjaya Senanayake, Associate Professor of Medicine, Infectious Diseases Physician, Australian National University

theconversation.com/4-unusual-things-weve-learned-about-the-coronavirus-since-the-start-of-the-pandemic-140168

 

Bilim ile kalın!

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...