
Uyurken Neden Düşüyormuş Gibi Hissederiz?
Oluşturan:
Havva Nur, in Bilim Dünyası
-
Konuyu Görüntüleyenler 0 kullanıcı
Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.
-
Konular
-
Covid19 ve Aşı Çalışmaları
Yazan: Bilim Forum, in Bilim Dünyası
- covid19 aşı
- covid aşısı
- ve 1 etiket)
- 9 yanıt
- 827 okunma
-
- 2 yanıt
- 874 okunma
-
Balık Kılçığı Diyagramı Nedir?
Yazan: Bilim Forum, in Merak Ettiklerimiz
- kılçık diyagramı
- diyagram modelleri
- ve 1 etiket)
- 1 yanıt
- 2.919 okunma
-
- 1 yanıt
- 1.028 okunma
-
- 0 yanıt
- 155 okunma
-
-
Etiket tabanlı benzer içerikler
-
Yazan: Havva Nur
Her gün duyduğunuz seslerin bir şekli olsaydı nasıl olurdu? Ya da günlük yaşantıda giydiğiniz kıyafetlerin bir sesi olsaydı nasıl olurdu acaba? Evren nasıl bir yer olurdu?
Ya müziğin rengi, renklerin sesi olsaydı?
Sinestezi…Az önce söylediğim betimlemeleri gerçeğe dönüştürüyor. Toplumun neredeyse %20’si tarafından bu duyular tadılabiliyor. Daha önce içinizden birisi herhangi bir sayıya veya harfe cinsiyet veya renk yükledi mi? Örneğin 3 sayısı kadını andırıyor ya da 5 sayısı erkeği andırıyor diye söyledi mi? Tıp bilimine göre sinestezi bir hastalık olarak görülüyor.
Peki bu hastalık nedir? Duyuların birlikte algılanması sonucu ortaya çıkıyor (sin : birlikte, estezi : algı). Nasıl yani? Duyular nasıl birlikte algılanabilir ki? Yani daha önce bisiklet pedalının sesi kırmızı mıydı? Ya da 32 sayısı kadın mıydı? Ya da duyduğumuz keman sesi turuncu bir üçgen miydi? Bu bahsetmiş olduğumuz sinestezik kişiler herhangi bir harfi ya da rakamı duyabilir, onları bir renkte görebilir. Herhangi bir rengi ; bir harf ya da rakamla eşleştirebilir.
Örneğin aklımıza 5 dediğimizde kahverengi, 2 dediğimizde açık mavi geliyor olabilir. Şimdi size bir soru! Fizik dediğim anda aklınıza ilk ne geliyor? Çoğunuzun aklıma bilim dalı geliyor olsa gerek. Hatta fizik dediğiniz anda benim aklıma ilk Einstein, Hawking gibi isimler geliyor. Fakat Türkiye’de çok az insan tarafından tanınan bir bilim insanı daha var. Onun adı Richard Feynman. Richard Feynman kendi yazmış olduğu kitabında şöyle bir cümle kurmuştur : ”Nedenini bilmiyorum ama harfleri renkli görüyorum. Benim için j‘ler açık kahverengi, n‘ler mavi-mor arası ve x‘ler koyu kahverengi.". Feynman’ın bu ifadesinden kendisinin sinestezik olduğunu çok rahat bir şekilde anlayabiliyoruz. Çok uzun bir süre kişiler için zararı ya da faydası olmayan doğal bir durum olarak gözüktü.
Sinestezi Hastalığının Faydaları!
Aslına bakarsanız hem bilinçsel hem de fizyolojik olarak bir çok faydası var. Peki bu hastalığın faydaları neler? Yapılan araştırmalar sonucunda sinestezik karakterdeki insanların hafızalarının diğer insanlara nazaran çok daha kuvvetli olduğu ortaya konmuştur. Şimdi bir örnek verelim ;iki arkadaşınızı düşünün. Atıyorum Ahmet’e kırmızı adını verdiniz, Mehmet’ e de turuncu adını verdiniz. Ahmet’e verdiğiniz kırmızı ismi mi daha kolay yoksa Mehmet’e verdiğiniz turuncu ismi mi? Aslında arada bir fark yok. Bunu öylesine örnek vermiştim. Halbuki isim yerine bir rengi hatırlamak, o karakteri o renkle bağdaştırmak çok daha kolay. Yani yarın bir gün ‘İsmini unuttum, adın neydi senin?’ gibi bir durum söz konusu değil… Sinestezik kişilerin imgeleme yetenekleri çok kuvvetli olduğu için bilim, sanat ve teknoloji alanları ile uğraştığını söylemek büyük bir gerçek.
Şimdi benim merak ettiğim bir soru var. Sizlerin de merak edeceğini ümit ediyorum. Acaba sinestezik olan insanlar uykuda ve rüyada neler görüyorlar? Aslına bakarsanız bu konu ile ilgili çok fazla araştırma yapılmadı henüz. Ne yazık ki tıpkı rüya olgusu gibi sinestezinin de yalnızca kişilerin deneyimleri olmasından dolayı çok şey bildiğimiz söylenemez. O yüzden sinestezi kuvvetli bir şekilde sırrını korumaya devam ediyor. Peki içinizde sinestezik olan var mı? Yorumlara bekliyorum.
-