Jump to content

Post-ejakülasyon sendromunun evrimsel psikolojideki yeri nedir?


Bilim Forum
 Share

Önerilen İletiler

  • Yönetici

Erkeğin orgazm sonrası belirli bir süre kendisine, partnerine ve çevresine karşı yabancılaşması; boşluk ve anlamsızlık hissetmesinin evrimsel psikolojideki yeri nedir?

Öyle ki bazı erkekler orgazm sonrası yaklaşık on beş dakika hem kendisinden hem partnerinden nefret bile etmekte. Doğa bize “seninle işim bitti, yürü git” mi diyor, nedir bu olay?

Bu durum salgıladığımız hormonlardan kaynaklanıyor.

Orgazma ulaşmadan önce, vücut heyecanlı bir halde ve cinsel arzuyu ve hazzı arttıran hormonların etkisiyle yanıp kavruluyor. Orgazma ulaşıldığında, vücudumuzun ürettiği doğal zevk artırıcı olan endorfin hormonumuz serbest bırakılıyor. Bize o kadar iyi hissettirmesinin ve mutlu etmesinin de sebebi bu.

Orgazm bittiğinde ise sinir sistemi libidonuzu soğutmanın ve sizi rahatlatan diğer hormonları serbest bırakmaya başlıyor. Kötü duygular kısmen orgazmdan sonra salınan hormonlardan kaynaklanıyor ve etkileri kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Kişi üzerindeki etkisi hafifse, rahatlamaktan başka bir etkisi olmuyor, ancak eğer güçlüyse kişiye depresif bir ruh hali verebiliyor.

Bu tamamen normal bir durum ve bunun önüne geçebilmek için yapabileceğimiz pek bir şey yok. Kendi vücudunuzun nasıl tepki gösterdiğini öğrenmekten ve bunu kabul etmekten başka çareniz yok. Bu geçici ruh halini olduğundan daha ağır anlamlar yükleyerek kendinizi ve partnerinizi sorgulayarak, kendinizi de partnerinizi de gereksiz bir yükle yormanıza gerek yok.

Bu geçici duygu durum dengesizliğine literatürde Post-coital tristesse (PCT) ya da post-coital dysphoria (PCD) deniyor. Araştırmanızı bu anahtar kelimeler üzerinden detaylandırabilirsiniz.

Referans

ileri okuma için tıklayınız.

 

Bilim ile kalın!

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...