Bilim Günlüğü
Sinekler yiyeceğinize konduğu zaman neler oluyor hiç merak ettiniz mi?

Sinekler yiyeceğinize konduğu zaman neler oluyor hiç merak ettiniz mi?

Sinekler ve yiyeceklerinizle imtihanlarına kısa bir göz atalım mı?

Yiyeceğinize sinek konunca ne olur, bir sinek yiyeceğine konduğu zaman neler oluyor hiç merak ettiniz mi? gibi konu başlıklarıyla bildiklerimizi aktarmaya karar verdim, katılırsanız memnuniyet duyarım!

Yiyeceğinize sinek konunca ne olur?

Hiç bir sineğin yiyeceğinizin üstüne konduğu zaman ne yapıyor olduğunu merak ettiniz mi? Tam olarak ne olduğunu çözmek için biraz araştırma yaptık. Bu yazıyı yemek yerken veya yiyecek üzereyken okumayın. Bir de yemeğinizi sineklerden uzak tutun.

Geçenlerde yapılan yeni bir ankette şöyle bir soru sorulmuştu: “eğer bir lokantada yemek yiyor olsaydınız, hangi yaratık çatalınızı bırakmanıza neden olurdu: Kemirgenler, hamam böcekleri, , karıncalar veya yılanlar?”

Sinekler yiyeceğinize konduğu zaman neler oluyor hiç merak ettiniz mi?
Sinekler yiyeceğinize konduğu zaman neler oluyor hiç merak ettiniz mi?

İnsanların %61'i hamam böceklerini seçti. Fakat bilim insanları, sineklerin aslında iki kat daha fazla mikrop yayabileceği konusunda uyarıyor – özellikle şu her yerde birden bulunan, vurmanın zor olduğu karasineklerin.

Peki bunun ardındaki bilim nedir?

Şey, sinekler, hayal edilebilecek en iğrenç şeylerden bazılarını yiyorlar: Dışkı, çöp, çürüyen hayvan cesetleri. Sinekler hakkındaki bir diğer gerçek de, çiğneyemedikleridir, bu yüzden yemek amacıyla besinlerine enzimler tükürürler, bunlar da besini eritir ve onu höpürdetmelerini sağlar.

Bu muhtemelen hayal edilebilecek en iğrenç şey olsa da, aslında hastalığı yayan ve insanları hasta yapanlar, onların enzimsel tükürükleri değil, vücutlarına yapışan bakteriler ve virüslerdir.

Yiyeceğinize sinek konunca ne olur?
Yiyeceğinize sinek konunca ne olur?

Bütün bu iğrenç şeylerden gelen mikropları, yemekte olduğunuz şeye bacakları veya vücutlarının her yerinde bulunan küçük tüyler ile aktarmak için, besine sadece bir saniye dokunmaları gerekir. Ve sinekler kolera, dizanteri ve tifo gibi ciddi, bulaşıcı hastalıkları taşıyabildikleri için, bir sineğin konduğu şeyleri yemekten kaçınırsanız en iyisini yaparsınız.

Bir sinek üzerine konduğu zaman yediği şeyi atan bir insan türü müsünüz? Bu yazıyı okuduktan sonra böyle biri oldunuz mu?

cenk önsoy - adli entomoloji

Bir adli entomolog adayı olarak (kadro sahibi olma şansım olmadığı için henüz aday olduğumu eklerim) arazi çalışmalarım sırasında domuz leşi etrafında yüzlerce kez tanık olma şansı bulduğum, kimilerine göre eşsiz, kimilerine göre ise mide bulandıran sinek yavrularını ön izleme şansı bulduğum için kendimi özel hissediyorum.

Herkes kurt görmüştür ne olduğunu bilmeden kurttan ziyade çürüyen meyve veya sebze-et ile ilgilenirken benim odağım aslında hep kurt olmuştur. Bir nevi yaşam mucizesi denebilir. Bu kadar savunmasız yüzlerce bireyin mantık dışında başka bir kabiliyet olmadan yaşamına savunmasızca devam edebilmesi gerçek bir mücadele ve adaptasyondur.

Bir sinek yumurtalarını bıraktıktan sonra çıkar gider.

Her canlının bebekliği gibi onlar da tatlı olurlar.
Her canlının bebekliği gibi onlar da tatlı olurlar.

Yumurtalar açılır, cinse özgü olarak (sinek dediğim için genelde Muscidae ve Calliphoridae olduğunu düşünerek) 3 larva evresi geçirip pupa dediğimiz sert kabuklu bir yapıya dönüşmek üzere konak bedenine veya toprağa ilerler ve metamorfoza başlar. Burada tam başkalaşım geçirir ve elli ayaklı bir sinek olarak çıkar.

Ancak renksiz, gözler işlevsiz, kanatlar uçamaz şekilde dünyaya gözlerini açmaya çalışır. Bir süre toprak üzerinde kurumaya, yapıların sertleşerek birey olarak harekete geçmeyi bekler. Burada aldığım fotoğraf ise 15 dakika sonrası, gözler oturmuş ancak kanatlar ve uzuvlar tam işlevsel olmadığı için bulduğu objeye tutunarak yaşamına devam eden bir Calliphoridae familyası bireyine aittir.

Yani demek istediğim odur ki, her zaman çok pis, itici, iğrenç olmayabilir sinekler. Her canlının bebekliği gibi onlar da tatlı olurlar.