Jump to content

Bahar Demir

Bilim Üyesi
  • İçerik sayısı

    14
  • Katılım

  • Son ziyaret

  • Zafer Günleri

    3

Bahar Demir kullanıcısının paylaşımları

  1. Kuzey ve Güney Işıkları’nın oluşmasındaki en büyük etken Van Allen radyasyon kuşağıdır. Van Allen radyasyon kuşağı : Yerküre’nin manyetik ekseninin etrafını saran ve yüklü parçacıklardan oluşan donut şeklinde bir buluttur. Bu kuşak ilk kez 1958 yılında, ilk Amerikan uydusu Explorer 1 tarafından keşfedildi. Güneş rüzgârından ve kozmik ışınlardan gelen yüksek enerjili proton ve nötronların Yerküre’nin manyetik alanında sıkışıp kalmasıyla oluştu. Amerikalı fizikçi James Van Allen tarafından tasarlanan ekipmanla tespit edildiği için onun adını aldı. Bu kuşak yüzünden bazen Yerküre’nin manyetik alanında karışıklıklar meydana gelir ve yüklü parçacıklar kuşaktan dışarı fırlayarak kutuplara doğru savrulur. Bu parçacıklar üst atmosfere çarptığında gaz molekülleri çıkarır, bu gaz molekülleri floresan ışığı yayarak Kuzey ve Güney Işıkları’nın oluşmasına sebep olur. https://www.nasa.gov/feature/goddard/2018/studying-the-van-allen-belts-60-years-after-america-s-first-spacecraft/ https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Van_Allen_kuşağı
  2. Bahar Demir

    Covid19 ve Aşı Çalışmaları

    İngiltere’de Covid-19 aşı çalışmaları olumlu sonuçlar veriyormuş. Oxford Üniversitesi, insanlar üzerinde denediği bu aşının olumlu sonuçlar verdiğini açıkladı ve belki Eylül ayında bu aşı piyasaya sürülebilirmiş. https://m.sabah.com.tr/dunya/2020/07/01/corona-virusu-asi-calismalarindan-son-dakika-haberi-oxfordtan-covid-19-aciklamasi-en-kotusune-hazirlanin?paging=6
  3. Bahar Demir

    Hayvanlar ile ilgili ilginç bilgiler

    Haklısınız koyucaktım ama unutmuşum bir anlığına. Bu iki kitaptan okuyup derlemiştim bilgileri. Kaynak: Robert Wınston Evrim Devrim (kitap) Hayvanların Şaşırtan Dünyası (kitap)
  4. 1) Zehirli kurbağalar, zehirlerini yedikleri karıncalardan elde ederler ve çoğunlukla zehirli olan hayvanların derileri uyarı niteliğinde olması için parlak renklidir. 2) Yarasalar kuş değildir memeliler grubunun bir üyesidirler. 3) Atların atası bir köpek büyüklüğünde bir hayvandır. (Hyracotherıum 55-34 MYÖ) 4) Filin hortumu aslında burnu ile üst dudağının birleşmesinden oluşmuştur yani üst dudakları yoktur. 5) Flamingoların tüylerindeki pembe rengin sebebi yedikleri yiyeceklerin içindeki karotin adlı madde sayesindedir. 6) Su aygırlarının ter rengi kırmızıdır ve sütleri ise pembe renklidir. 7) En büyük gözlere sahip canlı 50 cm’lik göz çapıyla dev mürekkepbalığıdır ve şimdiye kadar ölçülmüş olan en büyük mürekkepbalığı 18 metre uzunlukta ve ağırlığı bir tonu aşan bir mürekkepbalığıdır. ? İnsanlarda evrimsel süreç içerisinde oluşan ve hepimizin yaşadığı şey olan hıçkırığın sebebi çok eskilere dayanır. İnsan hıçkırması, atalarımızın suda yaşadığı dönemden kalmış olabilir. İki yaşamlılarda, suyu solungaçlara iterek nefes almayı sağlayacak olan beyindeki sinirsel komut, memelilerde kötü bir şekilde taklit edilmiştir. Diyaframda kasılmaya yol açarak hıçkırmaya neden olur. Bana hayvanlarla ilgili ilginç gelen bazı bilgileri burada da paylaşmak istedim sizinde ilginç bulduğunuz bilgiler veya üzerine eklemek istediğiniz şeyler var mı? :)
  5. Kesinlikle katılıyorum. Çünkü bu ülkede kimse kimseye değer göstermezken o masum hayvanlara inasanların değer göstermesi çok zor gibi duruyor malesef.
  6. Bahar Demir

    Higgs bozonu

    Aynen öyle süpernova olmadan çok yüksek enerjilere ulaşıp bir karadelik yaratabilecek kapasitede bir bozon. Rica ederim :)
  7. Bahar Demir

    Beyaz Delikler ve Kara Delikler

    Evet daha iyi anladım teşekkürler. Ayrıca aynen Genel Görelilik kuramı’nda duymuştum zamanın durma eylemini. Siz içeride çok hızlısınız ama dışarıdan bakan biri sizi durmuş olarak görür diyorlardı bir karadeliğin içine girerseniz ne olur adlı soruya.
  8. Bahar Demir

    Higgs bozonu

    Higgs Bozonu’nun ismi Peter Higgs denilen Nobel ödülü almış bir teorik fizikçiden gelmektedir. CERN’de yeraltında olan LHC proton çarpıştırıcısında Higgs Bozonu gibi parçacıklar ve evrenin oluşumu araştırılır. Bildiğim kadarıyla Higgs Bozonu diğer temel parçacıklara kütlelerini kazandırmaktan sorumludur. Bir de Standart Model denilen oldukça etkileyici bir şey vardır, elektromanyetizmayı zayıf ve güçlü kuvvetlerle birleştirmeyi başararak bugüne dek yaratılmış en başarılı bilimsel teorilerden biri olmuş. Ancak işe yaramasını sağlamak için fizikçiler yeni bir parçacığın, yani Higgs Bozonu’nun varlığını ileri sürmek zorunda kalmıştır, çünkü Higgs Bozonu diğer temel parçacıklara kütlelerini kazandıran bir Bozon’dur. Higgs’i bulmak önemli çünkü eğer varlığı gerçekse, Standart Modeli doğrulamakta. Ama Higgs bugüne kadar bulunamadı sadece bir teori olarak kaldı. Stephen Hawking’in dediğini açıklamak gerekirse onu bence şunun için dedi; LHC’nin tartışmalı diğer konularından biri de çarpışmaların çok yüksek bir enerji ortaya çıkaracağı ve Higgs Bozonu’nun yanı sıra istenmeyen başka şeylerin de doğabileceği ihtimaliydi bu da bir Karadelik. Ama uzmanlara göre de bu tür bir karadelik asla ama asla bilinen Evren’i yok edemeyecektir. Yani Stephen Hawking bu cümlesini Higgs Bozonu’nun bir karadelik gibi bir şey çıkarabilme olasılığı için söylüyorsa pekte Evrenin sonunu getiren bir şey değil bu olasılık. Higgs hakkında bildiklerim bu kadardı. Eğer daha fazla bilgi istiyorsanız Ben Mıller’in Bilim kitabını okumanızı tavsiye ederim orada daha iyi anlatmış bu konuyu.
  9. Kara delikleri hep duymuşuzdur maddeleri içine çeker sonra da o maddelere ne olacağı tartışma konusu olmuştur; kimileri kara delik tarafından içine çekilen maddeler başka bir boyuta çıkar diyor kimileri de atomlarına kadar ayrılıp yok olur diyor. Peki beyaz delikleri duymuş muydunuz? Beyaz delikler kara delikler kadar bilindik değillerdir çünkü beyaz delikleri kanıtlayacak tek bir delil bile ortada yoktur ama kara delikler kanıtlanmıştır ve hatta fotoğrafı bile Nasa tarafından çekilmiştir. Beyaz delikler kara deliklerin aksine maddeyi dışarı atar bu yüzden de etrafında hep bir madde birikintisi olduğu söylenir. Ayrıca kara delikler ile beyaz deliklerin arasında solucan deliği olduğu ve bu solucan deliğinin birbirine zıt olan bu delikleri birbirine bağladığı söylenir. Ama çoğu insan ve bilim adamları beyaz deliklerin fiziksel açıdan imkânsız olduğunu ve böyle bir şey olamayacağını söyler. Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
  10. Ülkemizde çok fazla problem var ve bunlardan biri de hayvana taciz,şiddet ve cinayet. Peki neden bunu yapan insanlara verilen ceza sadece para cezası? Daha fazlasını hak etmiyorlar mı?! Bence hayvana bunu yapan insanlar, çevresindeki insanlara da bunu yapar. Siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında?
  11. Aynen haklısınız ama bence iş sadece eğitimde de bitmiyor insanın kitap okuyarak ya da bilgilendirici ve eğitici belgeseller izleyerek kendini geliştirmesi de bu cahilliğin önüne geçmede önemli rol oynayacağını düşünüyorum. Tabii ki de insanlığın koyduğu gereksiz saçma tabuların da kalkması...
  12. Bahar Demir

    Anunnakiler Gerçek midir?

    Bende anunnakilerin varlığını mantıklı buluyorum ve inanıyorum. Bir sürü kanıt var bu konuya ilişkin. Ayrıca bu konuda aydınlanmamı sağlayan en büyük yazar Erich von Daniken’dir. Okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...