Bilim Günlüğü
Yollar kışın neden tuzlanır?

Yollar kışın neden tuzlanır?

ScientificAmerican sitesinin haberine göre; kışın karlı yollara uygulanan tuzlama işlemi, aslında kar yağmadan önce yapılması gerekiyor!

Buz oluşumunu önlemek için kaya tuzu veya bir tuzlu su çözeltisi püskürterek sürücüleri kaygan koşullardan korumak amaçlanır. Bu tuz, sofra tuzuyla ( klorür-NaCl) aynıdır.  klorür (KCl) ve klorür (MgCl) gibi diğer tuzları içeren bazı özel karışımlar da vardır, ancak yaygın şekilde kullanılmazlar.

ScientificAmerican sitesinin haberine göre; kışın karlı yollara uygulanan tuzlama işlemi, aslında kar yağmadan önce yapılması gerekiyor!

Yol tuzu, yemek tuzu kadar saf değildir. Çoğunlukla mineral kirlilikten dolayı kahverengiye çalan gri bir rengi vardır. Yolun tuzlanması, bitkiler, sucul canlılar ve sulak alanlar üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Yolları buzdan korumanın ucuz ve etkili bir yolu ise basit bir bilimsel prensipten gelmektedir: çözeltilerin donma noktasındaki düşüş. Saf suyun donma noktası, yani buzun oluşması için gereken  32°Fahrenheit (Bilindiği gibi, 0°C)'tir. Bu nedenle kar, karla karışık yağmur vs. varsa ve zemin 32°F veya daha soğuksa, sokaklarda ve kaldırımlarda sert buz oluşur.

Su tuzla karışım halindeyse, çözeltinin donma noktası sıcaklığı 0°C'den düşük olur. Tuz, su moleküllerinin buz kristallerine dönüşmesini engeller. Donma noktası sıcaklığının düşme derecesi, çözeltinin ne kadar tuzlu olduğuna bağlıdır.

Yollar kışın neden tuzlanır?
Yollar kışın neden tuzlanır?

Tuzun sıvı su içinde (yani bir çözelti halinde) olması, etkili olması açısından çok önemlidir. Bu yüzden birçok şehirde, herhangi bir buzlanma olmadan önce tuz çözeltisi püskürtülür.

Sıcaklığı düşürmek için kullanılan alternatif bir strateji buza kum konulmasıdır. Kum erime sıcaklığını değiştirmez, yalnızca lastiklerin kaymasını önlemek için pürüzlü bir yüzey sağlar.

Birçok araştırma ekibi, daha az miktarda olumsuz çevresel sorunu oluşturacak alternatif yollar bulmaya odaklanmış durumdalar.