Bilim Günlüğü
yaşlanma

İnsan yaşamını uzatmak işe yarar bir şey midir?

Modern kimya öncüleri ve simyacılar, insan ömrünü uzatmanın yararlı bir şey olduğunu düşünmüşlerdir. Peki gerçekte durum nedir?

?

İnsan yaşamını uzatmak işe yarar bir şey midir? Modern kimya öncüleri ve simyacılar, insan ömrünü uzatmanın yararlı bir şey olduğunu düşünmüşlerdir. Bu modern kimyacıların ve simyacıların iki ana amaçları vardı: birincisi, kurşun gibi ana metalleri “asil” diye tabir edilen altın ve gümüş gibi metallere dönüştürmek, ikincisi ise sonsuz gençlik veren bir iksir geliştirmek.

20. yüzyılın başlarında, bu iki temel amaç, bilim adamları tarafından gerçekleştirilmesi imkansız bir rüya olarak görüldü. Ancak şimdi, yeniden bu fikir ile sınanmakta ve sonsuz gençliğin sırlarını bulmaya çalışmaktayız.

yaşlanma

Organizmalar neden büyür ve ölürler? Yaşlanmaya olan ilgi ve genç kalma takıntısı 1978'de telomerlerin keşfiyle alevlenmiştir. Kromozomların bitimindeki nükleotidlerde koruyucu DNA dizileri bulunmuş ve her hücre bölünmesinde bu dizilerin kısaldığı gözlemlenmiştir. Organizmada meydana gelen bu kademeli bozulma, yaşlanmayla sonuçlanmaktadır.

yaşlanma

Bazı hücreler, enzimini kullanarak bu kısalmayı önlemektedir.  hücrelerinin bu enzimi kullanarak ölümsüz olduğu düşünülmüştür. Telomeraz enzimini her zaman aktif tutarak yaşlanmaya karşı durmak/yaşlanmamak fikri yeniden olası görülmeye başlanmıştır.

Yaşlandıkça zaman neden daha hızlı geçiyor?

Eğer yavaşlatılabilseydi ya da önlenebilseydi, bu sosyal  ve ahlaki sorunlara yol açardı. Ayrıca bir çok soruyu da beraberinde getirirdi:  Yaşlanmayı önlemek, tüm dünya tarafından kullanılabilen bir şey olabilir mi? Eğer değilse, bu tedaviden kim yararlanacak? Eğer 600 yıl yaşasak ne olacak? Tedaviyi/ilacı almadan da 600 yıl yaşamak mümkün olabilir mi? Eğer tedaviyi/ilacı almadan genç kalmak ve uzun yaşamak mümkün olmasaydı, bu ilaç kara borsaya düşmez miydi? Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?