Bilim Günlüğü
Neden başkaları kilo almazken size su içseniz yarıyor?

Neden başkaları kilo almazken size su içseniz yarıyor?

Eskiden harcanan kaloriye göre alınması uygun olan kalori miktarı belirlenir ve beslenme buna göre düzenlenirdi.

Beslenme konusunda paradigmalar değişiyor.

Eskiden hangi besinden alındığına bakılmaksızın kalori hesabı yapılır, harcanan kaloriye göre alınması uygun olan kalori miktarı belirlenir ve beslenme buna göre düzenlenirdi. Daha sonra her kalorinin aynı olmadığı, kalorinin hangi besinden alındığının önemli olduğunu gösteren araştırmalar yayımlandıkça bu görüş değişti. Şimdi ise bir adım daha ileri gidilmiş.

Dr. Banu Taşçı Fresko'nun “Beynini Doğru Besle” kitabını (1) okurken migrenle metabolik sendrom ilişkisinin anlatıldığı sayfada aynen şöyle bir cümle gördüm: “Disbiyozis (bağırsakta yararlı/zararlı bakterilerin dengesinin bozulması) sonucu yenilen yiyecekten alınan enerji miktarı artar. Yani disbiyozis olmayan bir kişi aynı besinden daha az kalori alabilir (71).” İşte bunu okuyunca bazı kişilerin “Aynı şeyleri yiyoruz, ben kilo alıyorum o almıyor.” derken aslında doğru bir noktaya değindiklerini anladım.

Neden başkaları kilo almazken size su içseniz yarıyor?
Neden başkaları kilo almazken size su içseniz yarıyor?

Kitapta bu cümle için verilen referans araştırmayı buldum. (2) Araştırmanın özetini tercüme ettim:

“Dünya çapındaki obezite salgını, enerji dengesini etkileyen bedensel ve çevresel faktörlerin araştırılmasını gerektiriyor. Genetik olarak obez farelerle zayıf farelerin bağırsak mikrobiyotalarının karşılaştırılması ve gönüllü insanların mikrobiyotalarının da karşılaştırılması sonucunda; obezitenin, iki dominant bakteri çeşidi olan Bacteriodetes ve Firmicutes bakterilerinin miktarındaki değişikliklerle bağlantılı olduğu görüldü. Bu çalışmada, biz metagenomik ve biyokimyasal analizlerle, bu değişikliklerin farelerin bağırsak mikrobiyotalarının metabolik potansiyelini etkilediğini gösterdik.

Sonuçlarımız, obez farelerin mikrobiyomlarının beslenmeden daha fazla enerji (kalori) aldıklarını gösteriyor. Daha da ötesi, bu özellik transfer edilebilir; mikropsuz farelere obez farelerden mikrobiyota transferi yapılması farelerin kilo almasına yol açarken, zayıf farelerden mikrobiyota transferi daha az kilo almalarına yol açıyor.

Bu sonuçlar bağırsak mikrobiyotasının obezitenin patofizyolojisine etki eden bir faktör olduğunu gösteriyor.”

Çeviri: Nurçin Çağlar | Sağlıklı Yaşıyoruz® notu: Dr. Banu Taşçı Fresko'nun kitabı çok önemli bilgiler içermesinin yanında her bölümün sonunda çok önemli bilimsel referanslar içeriyor. Kitabı mutlaka okuyun.