Bilim Günlüğü
Neden erkeklerin meme ucu var?

Neden erkeklerin meme ucu var?

Hepimiz bunu merak ettik değil mi? Evet, erkeklerin de süt bezleri var!

Hepimiz bunu merak ettik değil mi?

Öncelikle ”Meme ne işe yarar, memenin görevi nedir?” onunla başlayalım.

Meme süt salgılanmasını sağlar. Salgılanan süt ile bebek emzirilir.Buraya kadar her şey tamam.

Peki süt nasıl salgılanıyor?

Gebelik sona erdiğinde beyindeki Prolaktin hormonu süt bezlerini uyarır ve anneyi süt salgılamaya hazırlar. Kan damarları süt üretmek için gereken maddeleri süt hücrelerine taşır. (Evet, süt hücresi diye bir şey var.) Üretilen süt ile de bebek emzirilir.

Ama erkekler süt üretmiyor? Doğru! O zaman onlarda ne işe yarıyor?

Erkeklerin meme ucu hiçbir işe yaramıyor. Herhangi bir görevleri yok. Peki neden varlar?

Erkek ve dişilerin yapısı neredeyse aynıdır. İnsan DNA'sında bulunan 23 kromozomun 22'si erkek ve dişilerde tamamen aynıdır. Tek fark 23. kromozomdur ki biz buna cinsiyet kromozomu diyoruz.

Herkesin bildiği gibi anneden X kromozomu geliyor. Babanın vereceği kromozom ise cinsiyeti belirliyor. X kromozomu gelirse kız, Y kromozomu geldiğinde ise bebek, erkek oluyor. Bu da tüm insanlarda anne verdiğinden dolayı X kromozomu olduğu anlamına geliyor. Meme ve meme ucu oluşumunu sağlayan da işte bu kromozom oluyor.

Embriyonun ilk 6 haftasında Y kromozomu kendini aktive etmiyor. Yalnızca X kromozomu etkili oluyor.(Bu yüzden ilk 1.5 ayda bebeğin cinsiyeti belli değil) Yalnızca X kromozomunun etkili olduğu bu 6 haftalık süreçte meme, meme ucu ve süt bezleri oluşumu oluyor.

(Evet, erkeklerin de süt bezleri var!) Daha sonra Y kromozomu aktif hale geliyor ve dişiliğe ait oluşumlar kendini durdurup erkeğe ait organlar gelişmeye başlıyor. Ancak meme ucu çoktan oluşmuş oluyor. İşte bu yüzden erkekler de işlevsiz olmasına rağmen meme ucuna sahip olmuş oluyor. Yani önce hepimiz dişiydik de diyebiliriz.