Bilim Günlüğü
1910 Küba Kasırga Faciası

1910 Küba Kasırga Faciası

1910 Küba kasırgası, maalesef şimdiye kadar Küba’yı vuran en kötü tropikal siklonlardan biri olarak kayda geçti.

1910 Küba kasırganın şimdiye kadar Küba'yı vuran en kötü tropikal siklonlardan biri.

Fırtına 9 Ekim 1910'da Güney Karayip Denizi'nde başladı. Kuzeybatıya doğru ilerledikçe daha da güçlendi. Daha sonra Küba'nın batı ucundaki karayı vurdu. Fırtına, açık su üzerinde bir döngü oluşturdu ve sonra da Amerika Birleşik Devletleri'ne doğru hareket etmeye başladı.

Florida'yı geçtikten sonra, fırtına ABD'nin güneydoğusuna ilerleyerek denizle buluştu.

Fırtına döngüsü yüzünden, bazı raporlar aslında iki kasırga olduğunu söyledi. Küba'da fırtına adanın tarihindeki en büyük felaketlerden biriydi. Büyük bir hasar vardı ve binlerce kişi evlerini kaybetmişti.

Florida'da fırtına hasara neden oldu ve bazı bölgelerde taşkınlara neden oldu. Fırtınanın neden olduğu hasarın tam olarak ne kadar olduğu bilinmiyor. Bununla birlikte, Havana'daki kayıplarla ve Küba'da 1 milyon doları aştı. Sadece Küba'da en az 100 kişi öldü.

1910 Küba Kasırga Faciası
1910

9 Ekim'de güney Karayip Denizinde tropikal bir depresyon adı verilen fırtına başladı. Panama'nın kuzeyinde idi. Fırtına kuzeybatıya doğru hareket ederken daha da güçlendi. 11 Ekim'de tropik fırtına oldu ve 12 Ekim'de de bir kasırga haline geldi. Ertesi gün, fırtına Küba'nın güneybatısındaydı. Kısa bir süre için, Saffir-Simpson Hurricane Scale'de Kategori 3 olarak ölçülen bir kasırga oldu. Fırtına batı Küba'yı vurdu ve adayı geçti. Meksika Körfezi'nden de geçti ve yavaşladı.

Kasırga, kuzeyde yüksek basınçlı alanıyla taşındı. Meksika Körfezi'ndeki ılık suyun üstünde, kasırga hızla büyüdü. Daha sonra küçük bir alana taşındı ve 16 Ekim'de en yüksek güce ulaştı. Rüzgâr hızı 150 mph (240 km / s) idi. Kasırga kuzeydoğuya döndü ve yine Batı Küba'yı vurdu.

17 Ekim'de Florida Panhandle yakınlarında hareket etmeye başladı. Fırtına, Cape Romano'yu vurdu ve kuzeye taşındı. Artık karadaki fırtınalar zayıflamıştı. Florida'yı geçtikten sonra, kuzeydoğuya doğru kavis yaparak Atlantik Okyanusu'na girdi. Fırtına muhtemelen 23 Ekim'de sona erdi.

İlk fırtınanın iki farklı kasırga olduğu düşünülüyordu. Fırtına olağan dışıydı. Bunun nedeni Meksika Körfezi'nde yapılan döngüden kaynaklanıyor olması. Bir raporda ilk kasırga Meksika'nın merkez Körfezi'nde öldü, ve ikinci kasırga oluşarak Florida'yı vurdu. Fırtınanın yolu çok tartışıldı ve daha sonra tek bir siklon olarak keşfedildi.