Bilim Günlüğü

Bilim insanları isterse 2 ayda yeniden gerçek bir diş üretebilirler

Diş kaybetmek, düşündüğünüzde bile oldukça korkutucu olabilir fakat hayatınızda birden fazla kez kaçamayacağınız bir gerçek olarak sizleri bekliyor.

tedavisiyle gerçek diş sahibi olmak mümkün görünüyor, ancak siz yine de dişlerinize iyi bakın..

Diş kaybetmek, düşündüğünüzde bile oldukça korkutucu olabilir fakat hayatınızda birden fazla kez kaçamayacağınız bir gerçek olarak sizleri bekliyor. Ortalama olarak 74 yaşına erişmiş kişilerin dörtte birinden fazlası tüm dişlerini zaten kaybetmiş oluyorlar.

Bu tarz durumlarda implant tedavisinin çözüm olabileceğini düşünüyor olabilirsiniz, ancak hem süreç içerisinde yaşanacak ağrılı günler ve çekeceğiniz eziyet hem de yaşınız ilerledikçe uyum sağlama gibi problemlerinizi de düşünmeniz gerekebilir. Ancak sizlere bir müjdeli haberimiz var (kendimiz içinde oldukça müjdeli). Keşfedilen yeni teknik, hastanın kendi kök hücrelerinden yeni dişlerin türetilmesini 9 hafta içerisinde başarmış görünüyor!

© Columbia University Medical Center
© Columbia University Medical Center

Evet yanlış duymadınız. Kendi, öz dişiniz, 9 haftada tekrar yerine gelebilir. Bir implant uygulama süresinin hemen hemen yarısı diyebiliriz. Hem de sizin. Canlı. Öz. Gerçek. İnanılır gibi değil. Detaylara birlikte göz atalım.

New York City'de yer alan Columbia Üniversitesi Medikal Merkezi araştırmacıları, hastanın kendi kök hücrelerini temin ederek, anatomik olarak doğru dişin yetiştirilebileceği görüşündeler. Ek olarak yeni oluşturulacak olan diş eksik olan noktada, çevresindeki diş etiyle birlikte gelişebilir diye tahmin ediyorlar. Hali hazırda bir diş üretimi de gerçekleştirmiş durumdalar, ancak henüz insanlarda değil.

Journal of Dental Research bülteninde yayınlanan çalışmaya göre, araştırmacılar 22 rat üzerinden çalışmalarını gerçekleştirmişler. Ratların ağızlarına büyüme faktörlerinin yerleştirilmesi ardından yeni kemik materyali rejenere olmuş ve 9 hafta içerisinde entegre konuma gelmiştir. Araştırmacılara göre, diş benzeri yapıların rejenere edilerek tekrar üretilmesi açısından bu çalışma bir ilk olma özelliği taşıyor.

Eğer bu tedavi yöntemi insanlarda başarılı olursa, yeni prosedürün uygulanabileceği alanların sınırı oldukça geniş, kemiksi bir yapının tekrar rejenere edilmesi demek, iskelet sistemiyle ilgili bir çok rahatsızlığın ünün sağlanabilir olması anlamına geliyor.

Ancak siz yine çok şekerli, asitli, diş eti ve dişlerinize rahatsızlık verebileceğini düşündüğünüz tüketimden uzakta kalmayı ihmal etmeyin.

İleri okuma için: PubMed – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22958928/ kaynak: BrightSide | Popular Science