Bilim Günlüğü
Dinozorlar yok olmasaydı neler olurdu?

Dinozorlar yok olmasaydı neler olurdu?

Dinozorlar günümüze kadar gelebilirdi fakat insanların nüfusunun artışı, yayılışı gibi nedenlerden dolayı nasıl ki mamutların ve büyük canlıların soyu tükendiyse dinozorlar da (bir kaç tür hariç) aynı sona mahkum olacaklardı diye ön görülüyor, peki ne derece doğru?

Bugüne kadar hep dinozorların yok olmasıyla ilgili konuşulup tartışıldı. Bir de bu konuya tersten bakalım ne dersiniz?

Dinozorlar yok olmasaydı ya da günümüze kadar yaşasaydılar neler olurdu? Başka bir deyişle yerküreye çarpan göktaşından kurtulmaları mümkün olabilir miydi? Bunlar gibi birçok soru sadece bizim değil bilim insanlarının da aklını kurcalıyordu.

Göktaşı birkaç dakika daha geç ya da erken gelmiş olsaydı Meksika'nın Yucatan bölgesindeki sığ sulara değil, Atlantik ya da Pasifik okyanusunun derin sularına isabet etmiş olacaktı. Böylece çarpma şiddetinin bir kısmı giderilmiş ve aylarca, hatta yıllarca atmosferi boğan sülfür çökeltilerinin dağılması sınırlanmış olurdu. Bunun sonucunda ise büyük tsunami ve tahribatlar olmasından dolayı birçok canlı yok olur, fakat dinozorların hayatta kalma şansı olabilirdi.

Dinozorlar yok olmasaydı neler olurdu?
Dinozorlar yok olmasaydı neler olurdu?

Bazı araştırmacılar göktaşı çarpmamış olsaydı da iklimdeki soğuma nedeniyle dinozorların yok olacağına, bazıları ise Hindistan'daki Deccan Platosu yanardağındaki patlamalardan dolayı dinozorların bir kısmı yok olsa da geriye kalanları herhangi bir olayın etkilemeyeceği savunuyorlar.

Dinozorlar eğer günümüze kadar gelseydiler bu bitki bolluğundan özellikle uzun boyunlu saropod dinozoru hızla gelişip erken yaşta üremeye ve bedenleri giderek küçülmeye başlardı.

Bazı uzmanlar bitkilerdeki evrimin dinozorları da etkileyeceğini, çiçekli bitkilerin artması nedeniyle otobur dinozorların bunlarla besleneceğini ve bu bitkilerin sindirimi daha kolay olacağı için bedenlerinin küçüleceğini öngörüyor. Çiçekli bitkilerin ortaya çıkmasıyla beraber meyveler de ortaya çıkacağından meyveyle beslenen dinozorların sayısı da hızla artacaktı.

Uzmanların tartıştığı bir başka konu da ‘'dinozorlar günümüze kadar gelmiş olsaydı insanların evrilme şansı olur muydu?'' sorusudur. Bazı uzmanlar dinozorların varlığının büyük hayvanları tehdit ettiğini kabul ediyor ve yarasa, kemirgen, küçük etoburlar ile tırmanan primatların daha da çeşitlenmiş olabileceğini söylüyor.

Dinozorlar varken de hominid adı verilen insansı canlılar ortaya çıkabilirdi. Tıpkı atalarımız tehlikeli büyük hayvanlarla baş edecek stratejiler geliştirdiği gibi insanımsı canlılar da zekalarını kullanarak aynı şeyi yapabilirdi.

Dinozorlar günümüze kadar gelebilirdi fakat insanların nüfusunun artışı, yayılışı gibi nedenlerden dolayı nasıl ki mamutların ve büyük canlıların soyu tükendiyse dinozorlar da (birkaç tür hariç) aynı sona mahkum olacaklardı.

kaynak: BBC | Picq P., Disgard J.P., Cyrulnik B. and Matignon L. K., La Plus Belle Histoire Des Animaux (Hayvanların En Güzel Tarihi), 3. Baskı