Bilim Günlüğü
Öldüğümüzde öldüğümüzü biliyoruz, çünkü beynimiz çalışmaya devam ediyor..

Öldüğümüzde öldüğümüzü biliyoruz, çünkü beynimiz çalışmaya devam ediyor..

Araştırmalar, kalbin atması durduktan sonra bilincin çalışmaya devam ettiğini ortaya koyuyor.

Bilim insanlarının kalp krizi yaşandıktan sonra beyinde neler olduğu hakkında yaptıkları araştırmalar, kalbin atması durduktan sonra bilincin çalışmaya devam ettiğini ortaya koyuyor. Aslında öldüğümüzde öldüğümüzü biliyoruz. Araştırmalar sonucu yayınlanan makaleye göre beyinlerimiz, çevremizdekiler hakkında bizi bilgilendirmek için çalışmaya devam ediyor.

En iyi tıp uzmanları arasında, insanlar öldüğünde bizlere ne olacağı konusu popüler bir araştırma konusudur. Özellikle ölümden son anda geri dönen insanların söylediği parlak ve beyaz ışığın nedeninin, beynin çalışmaya devam etmesine kanıt olarak gösterebileceği öne sürülüyor.

Bununla birlikte, yeni yapılan bir çalışma, kalbin atmayı durdurduktan sonra ve vücut hareketleri sonlandığında bile bilincin çalışmaya devam ettiğini göstermektedir.

Bunun sonucu olarak, kalp atmayı durdurmuşsa ve beyin hala çalışmaya devam ediyorsa bu, kısa bir süreliğine bedeninizin içinde sıkışıp kaldığımız anlamına gelir.

Çalışmalarda, kalpleri durmasına rağmen ölümden kurtulan insanların, o sırada etraflarında olup bitenleri, hayata geri gelmeden önce ölü olduklarının farkında oldukları ortaya koyuldu.

Öldüğümüzde öldüğümüzü biliyoruz, çünkü beynimiz çalışmaya devam ediyor..
Öldüğümüzde öldüğümüzü biliyoruz, çünkü beynimiz çalışmaya devam ediyor..

Daha şaşırtıcı olanı ise, ölen kişinin doktorlar tarafından ölü olarak telaffuz edildiğini bile duyabildikleri çalışmalarda gösterildi.

Dr. Sam Parnia, ölümden sonra bilinci inceliyor ve Avrupa ve ABD’deki çoğu kalp krizi vakalarını inceliyor. İlk ölüm aşamasındaki insanların hala bir çeşit bilinç yaşayabileceğini söylüyor.

Dr. Parnia, kalp durması sonrasında hayatta kalan kişilerin, kalpleri atmayı durdurduktan sonra etraflarında neler olduğunu doğru bir şekilde açıkladı:

“Çalışan doktorları ve hemşireleri izledikleri, tüm konuşmaları dinleyebildikleri, devam etmekte olan ve aksi halde kendileri tarafından bilinmeyecek olan şeyleri bilmeleri, bu durumu açıklayacak en büyük kanıttır” dedi.

Yani, hastalar kalpleri durdukları an ile geri döndükleri ana kadar olan süreci net bir şekilde hatırlayıp aktarabiliyorlardı.

Bir hastanın ölüm saati tayini, hastanın kalbinin tamamen durduğu an ölçülen saat ile eşdeğer şekilde gerçekleştirilir. Teknik olarak ölüm saati böyle tayin ediliyor.

Dr. Parnia çalışmasında, bir insan kalp durduktan sonra beyne ne olduğunu ve ölümün ardından bilincin devam edip etmediği ve kalbin yeniden başlatılması sırasında resüsitasyon kalitesini artırmak ve beyin yaralanmalarını önlemek için incelemeler yapmaktadır.

Dr. Sam Parnia, Flatliners’daki komplodan farklı olarak, bir kişinin canlandırıldığı zaman, hatıralarının “büyülü bir şekilde artması” ile geri dönmediğini söyledi.