Bilim Günlüğü
Ölümden sonra beyin fonksiyonları tekrar canlandırılabilir mi?

Ölümden sonra beyin fonksiyonları tekrar canlandırılabilir mi?

Yeni araştırmalar insan beyninin sağlam halde çalışma olasılığını ortaya koyuyor.

New Haven daki  Yale Üniveriste Tıp Fakültesi'nde nörobilim dalından, karşılaştırmalı tıp, genetik ve psikiyatri profesörü olan Nenad Sestan ve ekibi, domuzun beyninde dolaşım ve hücresel aktiviteyi olarak restore etmeyi başardılar. Ancak araştırmacılar, herhangi bir elektriksel beyin aktivitesini geri getiremediklerini, farkındalık veya algılamaya ait bir kanıt bulamadıkları uyarısında bulunuyorlar.

Bir araştırma ekibi 4 saat önce ölen bir domuzun bazı  beyin fonksiyonlarını yeniden canlandırmayı başardılar. Bulgular, postmortem beyin işlevselliği için önceden var olan kavramlara meydan okuyor ve insan beynini incelemek için yeni olanaklar sunuyor.

Bulgular, bazı beyin fonksiyonlarının ölümden sonra geri dönüşü olmayan bir şekilde kaybolduğu düşüncesiyel ters düşmüştür. Ayrıca, bu çalışmanın sonuçları, bilim insanlarına beyni sağlam bir biçimde inceleme olanığını da sunmakta.

‘Hücresel olarak aktif bir beyni' geri getirmek

Araştırıcılar memeli beyni ile ilgili şu açıklamayı yapıyorlar: ”Memeli beyni oksijen yokluğuna karşı çok hassastır ve bu ölüme sebep olmaktadır”. Baskın olan bilimsel anlayış göreyse ,” oksijen ve kan kaynağının kesilmesi hücresel olarak meydana gelen hasarın zincir reaksiyonunun geri döndürülemez olduğu yönündedir”. Ancak Prof. Sestan ve meslektaşları, bu tür bir hasarın onarılamaz olduğu fikrini sorguladılar. Bunu, laboratuvarda rutin olarak analiz ettikleri doku örneklerinde, hücresel canlılığa ait bir belirti fark ettikten sonra yaptılar. Bu belirtileri doku ölümünden birkaç saat sonra gördüler.

Sestan ve ekibi, hipotezlerini test etmek için normal vücut sıcaklığında kan akışını taklit eden BrainEx adlı bir sistem geliştirdiler. Bu çalışmada araştırmacılar, et paketleme tesisinden 32 domuz aldılar ve domuzlar öldükten 4 saat sonra BrainEx'e yerleştirdiler. BrainEx'te 6 saatlik kan transfüzyonu sonrasında araştırmacılar hücre ölümününün azaldığını  ve nöronlar arasında bir miktar sinaptik aktivitenin geri döndüğünü buldular. Nöronların bütünlüğünü korumayı başardılar  ve bilim adamları nöronal, glial ve vasküler hücrelerin işlevsel olduğuna dair işaretler buldular.Ancak, araştırmacılar tam beyin fonksiyonunu gösterecek normal elektriksel aktivite kanıtı bulamadıklarını söylüyorlar.

Araştırıcılardan Zvonimir Vrselja, “Hiçbir zaman, algı, farkındalık ya da bilinçle ilgili organize elektriksel faaliyet türünü gözlemlemedik” şeklinde çalışmadaki önemli bir kısmı tekrar vurguluyor.Ancak, araştırmacılar tam beyin fonksiyonunu gösterecek normal elektriksel aktivite kanıtı bulamadıklarını tekrar vurgulamaktadırlar.

Klinik önemi ve etik endişeler

Araştırmacılar;

  • Sağlam memeli beyninin çalışılmasının bugüne kadar aşılmaz görünen bir zorluk olduğunu söylüyorlar.
  • Bu zorlukların, araştırmacıların belirli beyin bozukluklarının kökenini ve ayrıca nöronlar arasındaki bağlantıyı çalışmasını engellemiştir.

Ayrıca, BrainEx sistemi bir gün doktorların beyin hasarını azaltmasına ve inmeden sonra beyin fonksiyonlarını geri kazanmasına izin verebilir hale gelecektir.

‘İlk defa, büyük bir beyni üç boyutlu olarak araştırabiliyoruz; bu da şık hücresel etkileşimleri ve bağlanabilirliği inceleme yeteneğimizi arttırıyor. ”