Jump to content

Esrar vücudumuzda nasıl ve ne kadar sürede tespit edilebilir?


Bilim Forum
 Share

Önerilen İletiler

  • Yönetici

Esrardaki insanların kendilerinin mutlu hissetmesini sağlayan ve bir  kimyasal olan tetrahidrokanabinol (THC), vücutta birkaç gün hatta haftalarca kalabilir.

Bu kimyasalın vücutta kaldığı veya bir ilaç testinde çıkmaya devam ettiği süre, birçok faktöre bağlıdır:

  • Bir insan vücudunda  ne kadar yağ olduğu
  • İlaçları ne sıklıkla tükettiği (medikal kullanım)
  • Ne kadar tükettiği (sigara formunda)
  • İlaç testinin duyarlılığı

Alkol gibi ilaçlar sadece birkaç saat içinde vücuttan tamamen kaybolabilir. Buna karşılık, ot çok daha uzun süre vücutta kalmaktadır.

İlaç testleri, esrarın kullanımdan sonra uzun bir süre (günler) sonunda tetrahidrokanabinol veya THC’yi idrar, kan veya saçtan tespit edebilir, tükürük testleri ise sadece birkaç saat içinde  THC’nin tespit edilmesini sağlar. Bunun nedeni vücudun THC’yi metabolize etmesidir.

THC, yağda çözünen bir kimyasaldır. Bu, vücuttaki yağa bağlandığı anlamına gelir ve birinin THC’yi tamamen vüzudundan uzaklaştırması için geçen süreyi uzatır.

Screenshot_7.jpg

Esrar vücutta tespit edilme süresi

  • Esrar ilk kez içen biri için testlerde yaklaşık 3 gün içinde tespit edebilir.
  • Haftada üç ya da dört kez marihuana içen birisinde tespit süresi 5-7 gündür.
  • Günde bir kez veya daha fazla esrar kullanan kişiler için, testler de 30 gün veya daha uzun bir sürede tespit edilebilir.
  • Tespit edilebilme  aynı zamanda yapılan  test türüne de bağlıdır.

Çeşitli esrar testleri için genel tahminler

  • İdrar testleri, idrarda esrar kullanımdan yaklaşık 3-30 gün içinde tespit edebilir.
  • Tükürük testleri esrarı kullandıktan sonra yaklaşık 24 saat için geçerlidir.
  • Bazı tükürük testleri, 72 saate kadar esrarın kullanılıp kullanılmadığını tespit edebilir.
  • Saçdan alınan numune ile yapılan test en hassas testir ve kullanımdansonra 90 güne kadar THC’yi tespit edebilir.
  • THC kullanıcısıyla temas eden bir kişi teorik olarak saç testi üzerinde pozitif test yapabilir.
  • Kan testleri THC’yi sadece 3-4 saat boyunca tespit edebilir.

Uyuşturucu testinde pozitif sonuç çıkmaması için ne kadar esrar içilmelidir?

İlaç testleri göreceli olarak az miktarda THC tespit edebilmektedir ve içilen sigaradaki THC miktarı değişmektedir. Bununla birlikte, çok az araştırma, bir kişinin uyuşturucu testinde başarısız olmak için ne kadar sigara içmesi gerektiğini tam olarak incelemektedir.

Son derece hassas bir idrar testi kullanarak araştırmacılar, sık kullanıcıların yüzde 100’ünde ve az sayıda kullanıcının yüzde 60-100’ünün idrarında THC saptadılar.

2017 yılında yapılan bir araştırmada, 136 marihuana kullanıcısının saç örnekleri toplanarak ağır, hafif ya da esrar kullanmayan şeklinde bir rapor hazırlanıyor. Çalışma için araştırmacılar, bir ay öncesine kadar esrar kullanımına maruz kalma durumunu test etmek için saçları 1’er santimetre bölümlere ayırıyorlar. Ağır kullanıcıların (yani yüksek doza maruz kalanların) yüzde 77’si ve hafif kullanıcıların yüzde 39’u olumlu test sonuçları verirken yanlış pozitif sonuç verme oranı hiç olmamıştır.

Esrar tespitini etkileyen faktörler nelerdir?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere, bir testin marihuana tespit edilip edilmediğini çok sayıda faktör etkiler:

Test hassasiyeti: Daha hassas testler, daha düşük doz esrar miktarını tespit edebilir. Testler kan, idrar, saç ve tükürüğünden bakılır.

THC dozu: Esrar ilaç testleri esrar için değil THC’yi arar. Bu nedenle, bir kişinin tükettiği THC miktarı önemli bir faktördür. THC’nin etkileri birikimlidir. Bu, birkaç gün boyunca birkaç kez sigara içen bir kişinin, bir kez içen birinden daha yüksek THC dozu tükettiği anlamına gelir ve bu nedenle pozitif test edilme olasılığı daha yüksektir. Her THC dozunun kuvveti de önemlidir. Hassas laboratuvar ekipmanı olmadan, kişi esrarının gücünü güvenilir bir şekilde belirleyemez. Bir insanın kafasının güzel olması da güvenilir bir faktör değildir, çünkü THC dozu dışındaki birçok faktör bu duyguyu yoğunlaştırabilir veya zayıflatabilir.

Vücuttaki yağ miktarı: Şişman bireylerin vücudu yağ miktarından dolayı esrar depoladığı için, vücut yağ konsantrasyonunun yüksek olması, esrarı vücut yağının az olduğu bir kişiden daha yavaş metabolize edebilir. Vücut kitle indeksi (BMI) vücut yağını değerlendirmenin bir yoludur. Bununla birlikte, kilo ve dolayısıyla BMI kas kütlesi ile arttığından, BMI vücut yağının mükemmel bir ölçütü değildir.

Cinsiyet: Tipik olarak, dişiler erkeklerden daha fazla vücut yağına sahiptir. Bu, dişilerin esrarı biraz daha yavaş metabolize edebileceği anlamına gelir.

Hidrasyon: Dehidrasyon vücutta THC konsantrasyonlarını arttırır. Çok fazla su içmek bir ilaç testini önemli ölçüde etkileme olasılığı düşükken, ciddi dehidrasyon olabilir.

Egzersiz: Egzersiz, vücudun THC’yi metabolize etme oranını önemli ölçüde değiştirmeyecektir. Bununla birlikte, bir ilaç testinden önce egzersiz yapmak mümkündür.

14 düzenli esrar kullanıcısı ile yapılan küçük bir çalışma, 35 dakikalık egzersizin sabit bir bisiklet üzerindeki etkilerini değerlendirmektedir. Sonuçlar, THC konsantrasyonlarının istatistiksel olarak anlamlı bir miktar arttığına ve ilaç testinden hemen önce yapılan egzersizin pozitif test sonucu olasılığını artırabileceğine işaret etmektedir. Araştırmacılar, egzersizin yağ hücrelerinin THC’yi serbest bırakmasına neden olabileceğine inanıyor. Sonuçlarına göre, BMI yüksek olan insanlar THC seviyelerinde daha anlamlı artışlar göstermiştir.

Metabolizma: Bir ilaç testinin negatif olması için, vücut THC’yi ve ayrıca THC’ye bağları olan metabolik kimyasalları sistemden uzaklaştırmalıdır. Daha hızlı metabolizması olan insanlar, THC’yi yavaş metabolizması olanlara göre daha hızlı bir şekilde elimine eder.

Esrarın vücuttan daha hızlı uzaklaştırılması

Sonuçta,  sadece iki strateji var ve bunlar esrardaki THC konsantrasyonunu azaltıyor ve metabolizmayı hızlandırıyorlar.

Doğru hidrasyon, bir ilaç testinin alışılmadık derecede yüksek THC konsantrasyonları göstermesini önleyebilir. Test sonuçları pozitif ve negatif sınırında olan kişiler için bu, susuz kalmanın pozitif sonuç şansını artırabileceği anlamına gelir.

Metabolizmayı hızlandırmanın güvenilir bir yolu yoktur. Egzersiz vücudun daha fazla THC’yi metabolize etmesine yardımcı olabilir, ancak bir teste çok yakın egzersiz yapmak da pozitif bir sonuç verebilir.

Tek en önemli faktör, son maruz kalmadan test süresine kadar geçen süredir.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324315

Blog bölümünde Kübra ERDEM tarafından yazılmıştır, üyeliği ardından hesabına aktarılacaktır.

Bilim ile kalın!

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...