Jump to content

Evcil hayvan sahibi olmak pandemi depresyonuna karşı etkili mi?


Tolga A.
 Share

Önerilen İletiler

Geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde evcil hayvan sahipliği artış gösterdi. Bu da hanelerin yaklaşık üçte ikisinin, yani yaklaşık 85 milyon ailenin, evcil hayvan edindiğini gösteriyor.

Dahası, bu faydalar arkadaşlığın ötesine geçiyor.

Uzmanlar, evde evcil hayvan bulundurmanın fiziksel ve zihinsel sağlık yararları olduğunu söyledi.

Evcil hayvanlar, özellikle pandemide, insanlara zihinsel ve fiziksel olarak yardımcı oluyor.

COVID-19 salgını, dünya çapında birçok kişiyi yeni evcil hayvan sahipleri olmaya sevk etti. Zaten evcil hayvan sahibi olan kişileri de yeni bir tane sahiplenme doğrultusunda yöneltti.. Bu, belirsizlik, kilitlenmeler, uzaktan çalışma ve okullaşma gibi yeni zorluklarla yüzleşirken bile geçerlidir.

Purdue Üniversitesi Hayvan Refahı Merkezi Profesörü Candace Croney, “Bu konuda bir dizi çalışma (Purdue Üniversitesi’ndekiler de dahil) yapılmıştır. Bu çalışmalar, insan-hayvan dostluğunun insanlara birçok fayda sağladığını göstermiştir” dedi.

Croney, “En önemlileri arasında, düşük kan basıncı, kardiyovasküler sağlıkta iyileşmeler ve kardiyovasküler hastalıkların iyileşmesini gösterebiliriz. Dahası, muhtemelen köpek dostlarıyla birlikte yaptıkları yürüyüş onlara iyi geliyor. Bunun sonucu olarak da, azalan obezite seviyeleri gibi iyileşen durumdaki sonuçlara ilişkin bağlantılar var” dedi.

Konuşmasının devamında, “İnsan-hayvan arkadaşlığı ve zihinsel sağlık etkileri arasındaki ilişkiler de çok derindir. Örneğin; evcil hayvan besleyen insanlar sıklıkla azalmış stres, endişe ve hatta depresyon duygularına sahiptir. Ayrıca, psikolojik stresten daha hızlı sıyrılma, azalan yalnızlık duygusu ve daha fazla sosyal destek seviyesine de sahip oluyorlar”dedi.

Croney, pandemi nedeniyle evde kalma kararlarının bir sonucu olarak, hayvan dostlarıyla bağların güçlendiğini de ekledi.

Croney, “Zoom ve evden yapılan diğer iş görüşmeleri sırasında evcil hayvanları görmek artık sıradan oldu. Bu da, çoğu olmasa da evcil hayvanların insanlarıyla daha fazla iletişim kurduğunu gösteriyor,” dedi. Ayrıca, “İnsanlar sık sık hayvan dostlarının kendileriyle daha fazla etkileşime girdiklerini dile getiriyorlar. Bu olumlu temasın da, oyun ve karşılıklı sevgi gösterisi başlattığını söylüyorlar.”

Bu tür etkileşimlerin, oksitosin gibi sosyal bağı kolaylaştıran iyi hissetme hormonlarının salınmasıyla bağlantılı olduğunu söyledi.

Yapılan çalışmalar, evcil hayvan sahipiğinin Covid-19 kısıtlamalarında oldukça faydalı olduğunu ortaya koydu.

Evcil hayvanların izolasyondaki faydaları yeni değil

Bu konuda yapılmış bir çalışmanın iki yazarı, insan-hayvan bağının sayısız faydalarından bahsetti.

Pittsburgh Üniversitesi Sosyal Hizmet Okulu’nda Araştırma Görevlisi Mary Elizabeth Rauktis, “Evcil hayvanlar, evdeki doğal sosyal desteklerdir” diyor. “İnsanların küçük bir yüzdesi terapi hayvanıyla etkileşime girebiliyor. Yüzde 50’den fazlası ve hatta daha yaşlı yetişkinler de evcil hayvanlara sahip. Böylece evcil hayvanlar evde doğal olarak oluşan bir destek kaynağı oluyor” şeklinde konuşmasını sürdürdü.

Rauktis, evcil hayvanların yaşlılara “sosyal sermaye; yani köpek gezdirmeyi veya evcil hayvanlarıyla sosyal medyayı kullanmalarını” sağladığını ifade etti.

Toledo Üniversitesi’nde Sosyal Hizmet araştırmacısı Doç. Dr.Janet Hoy-Gerlach, “COVID nedeniyle sosyal izolasyondaki artış göz önüne alındığında, insan-hayvan bağının faydaları yakın insanlık tarihinin diğer dönemlerinden daha önemli olabilir” dedi.

Evcil hayvan sahipliğinde dünya çapında artış

Birleşik Krallık’ta yapılan bir anket, evcil hayvanlarının pandemide büyük bir rahatlık kaynağı olduğunu ve insanların pandemiyle baş etmelerine yardımcı olduğunu ortaya koydu.

5 bin 926 katılımcının 5 bin 323’ünün (yüzde 89,8) en az bir evcil hayvanı vardı. Ankete katılanların çoğu, evcil hayvanlarının, bu durumla duygusal olarak başa çıkmalarına yardımcı olduğunu belirtti. Çalışma, “hayvan sahibi olmanın, COVID-19 kısıtlamasının bazı zararlı psikolojik etkilerini hafiflettiği” sonucuna vardı.

Kısıtlama sona erdiğinde ne olur?
Kısıtlamalar kaldırılınca ve insanlar işe döndükten sonra, hem evcil hayvanların hem de sahiplerinin bir ayarlama yapması gerekecek.

Croney, “İnsanlar iş için dönmeye başladıklarında, evcil hayvanlarıyla geçirmeleri gereken zamanın azalabileceği öngörülebilir. Pek çok evcil hayvan için bu, zor bir geçişe neden olabilir. Hatta bu durum, bazı insanlar için de zor olabilir” dedi.

“Evde kalma kararları sırasında hayvanları sahiplenenler bu süreci iyi yönetmeliler. Çünkü bu hayvanların bakımları için önceden plan yapmaları özellikle önemlidir” diyerek sözlerini tamamladı.

Bak Ne Dicem arşivinden | Kaynak ve Detaylı Okuma: https://bit.ly/3BUMIxB

Bir zamanlar bende bilim sever bir günlük yazarıydım.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...