Jump to content

Bilim Forum
 Share

Önerilen İletiler

  • Yönetici

Neden sonuç diyagramı veya Ishikawa diyagramı olarak da adlandırılan bir balık kılçığı diyagramı, bir sorunun olası kök nedenlerini tanımlamak ve sınıflandırmak için kullanılan bir görselleştirme aracıdır. Temel neden analizi için tipik olarak kullanılan bir kılçık diyagramı, beyin fırtınası uygulamalarını bir tür zihin haritası şablonu ile birleştirir.

Balık kılçığı diyagramı, ürün geliştirme ve sorun giderme işlemlerinde faydalıdır. Grup, bir problemin olası tüm nedenlerini beyin fırtınası yaptıktan sonra, kolaylaştırıcı bireyler grubun potansiyel nedenlerini önem düzeyine göre derecelendirmesine ve bir hiyerarşi çizmesine yardımcı olur. Diyagramın tasarımı, bir balığın iskeleti gibi görünür. Balık kılçığı diyagramları, tipik olarak, sağdan sola çalışılır ve her bir büyük “kemik” daha fazla ayrıntı içeren daha küçük kemikler içerecek şekilde dallanır.

Bir Japon kalite kontrol uzmanı olan Dr. Kaoru Ishikawa, çalışanların yalnızca daha büyük bir sorunun belirtilerini ele alan çözümlerden kaçınmasına yardımcı olmak için balık kılçığı şemasını icat etmesiyle itibar kazanmıştır.

Balık kılçığı diyagramları, yedi temel kalite aracından biri olarak kabul edilir ve Altı Sigma’nın DMAIC (tanımla, ölç, analiz et, geliştir, kontrol) yaklaşımının “analiz” aşamasında kullanılır.

Balık kılçığı diyagramları genellikle bir ekip toplantısı sırasında yapılır ve bir flipchart tahtası veya beyaz tahtaya çizilir. Daha fazla çalışılması gereken bir sorun tespit edildiğinde, ekip bu diyagramı oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyebilir:

1-     Balığın başı, sorunu bir ifade formatında listeleyerek ve etrafına bir kutu çizerek oluşturulur. Daha sonra, sayfa boyunca kafaya dönük bir şekilde yatay bir ok çizilir, bu balıkların omurgasını oluşturur.

2-     Ardından, soruna katkıda bulunabilecek en az dört temel “neden” tanımlanır. Başlamak için bazı genel kategoriler arasında yöntemler, beceriler, ekipman, insanlar, malzemeler, çevre veya ölçümler yer alabilir. Bu nedenler daha sonra, omurganın oklarla oklara çevrilmesiyle balığın ilk kemiklerini oluşturur.

3-     Her genel sebep için, ekip üyeleri, katkıda bulunabilecek destekleyici bilgileri beyin fırtınası yapmalıdır. Bu, konuşmayı odaklı tutmak için 5 Whys veya 4P’ler (Politikalar, Prosedürler, Kişiler ve Tesis) gibi bazı sorgulama yöntemlerini içerir. Katkıda bulunan faktörler, karşılık gelen nedenlerinden ayrılmak için yazılmıştır.

4-     Bu her nedeni parçalama işlemi, soruna neden olan temel nedenler tespit edilinceye kadar devam eder. Ekip daha sonra bir sonuç ve sonraki adımlar kararlaştırılana kadar diyagramı analiz eder.

 

Balık Kılçığı Diyagramı https://cerenbandirma.com/2014/08/26/problemin-sonucunu-degil-nedenini-ogren/
Balık Kılçığı Diyagramı https://cerenbandirma.com/2014/08/26/problemin-sonucunu-degil-nedenini-ogren/

 

Basit Kılçık

Temel biçiminde, neden sonuç diyagramı önceden belirlenmiş bir yakınlığa veya neden kategorisine sahip değildir, bu nedenle kuruluşunuz için benzersiz olabilecek eğilimleri belirleyebilirsiniz. Örneğin, bir halkla ilişkiler firması, bir imalat işleminde bulunamayacak yakınlıklara sahip olabilir ve bunun tersi de geçerlidir.

Basit Kılçık veya Ishikawa Diyagramı

4S Balık Kılçığı

Bu tip C&E diyagramı yaygın olarak hizmet endüstrisinde kullanılır. Potansiyel nedenlerle ilgili bilgileri dört ortak kategoride düzenler: Tedarikçiler, Sistemler, Çevre ve Beceriler.

4S Balık Kılçığı Şeması

8P Balık Kılçığı

Bu tür 8 kategori kullanır: Prosedürler, Politikalar, Yer, Ürün, Kişiler, İşlemler, Fiyat ve Promosyon. Bu değişiklik, hizmet endüstrisinde de yaygın olarak kullanılır, ancak hemen hemen her türlü işletmede de uygulanabilir.

8P Balık Kılçığı veya Sebep ve Sonuç Şeması

Man Makineleri Malzemeleri Balık Kılçığı

Üretimde yaygın olarak kullanılan bu varyasyon, bir problemin potansiyel nedenlerini şu kategorilerde organize etmenizi sağlar: İnsan, Malzemeler, Makine, Yöntemler, Ölçümler ve Çevre. Bazı durumlarda iki ek kategori dahil edilir: Yönetim / Para ve Bakım.

İnsan Makineleri Malzemeleri Balık Kılçığı Şeması

Deney Tasarımı Balık Kılçığı

Son tür Fishbone diyagramı, bir deneyi tasarlamanıza yardımcı olacak bir cevap değişkeni için potansiyel faktörler hakkında yapılandırılmış beyin fırtınasına izin verir. Bu şemayı, Yanıt değişkenlerinin potansiyel faktörleri hakkında Kontrol Edilebilir, Kontrol Edilemeyen, Tutulan Sabit ve Engellenebilir Sorunlu kategorilerinde düzenlemek için kullanabilirsiniz.

Deney Tasarımı Fishbone veya C&E Diyagramı

Alıntı yap

 

whatis.techtarget.com/definition/fishbone-diagram

blog.minitab.com/blog/understanding-statistics/five-types-of-fishbone-diagrams

history-biography.com/kaoru-ishikawa/

 

Yazı blog bölümünde Tuba Nur Açık tarafından kaleme alınmıştır. Üyeliği temin edildiğinde hesabına tanımlanacaktır.

Bilim ile kalın!

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 5 months later...

Programlama ve makine alanındaki herhangi bir projeye başlamadan önce kesinlikle diyagramlardan faydalanırım. Hayali olarak bile çizilecek bir diyagram, çözüme giden yoldaki engelleri hızlı aşmak adına önemli bir detaydır. Bir problem yüzümüze vurmadan önce onu nasıl geçeceğini biliyor olmak kontrolün kimde olduğunu unutmamanı ve azmini yitirmemeni sağlıyor. Paylaşımınız için teşekkürler. Gerçekten teoride mantıklı olduğu kadar pratikte de işlevsel olduğuna eminim.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...