Jump to content

Kserkses vs Leonidas: Termofil Geçidi


Bilim Forum
 Share

Önerilen İletiler

  • Yönetici

10 yıl önce Maraton'da yenilen Persler bunun intikamını almak için, Kserkses önderliğinde hazırlıklar yaptılar.İmparatorluk sınırları içinden dev bir ordu toplandı.8000 kişilik Arap deve ordusu, kement atıp yakaladığını hançerle öldürürken, Baktrya süvarileri oklarıyla saldırıp düşmanına ağır kayıplar verdiriyor,Ölümsüzler adlı 10 bin kişilik seçme muhafız ordusu elit bir birlik olarak Pers ordusunda göz dolduruyordu.Devasa ordu Çanakkaleyi 7 gün 7 gecede ancak geçebildi bu okurlara ordunun muazzam büyüklüğü hakkında fikir verebilir.

Screenshot_1.jpg

Yunan şehir devletleri paniğe kapılmışlardı.Bir birlik oluşturmaya nihayet karar verdiler.ortak strateji, güçlü Pers ordusunu karada oyalamak ,zayıf oldukları denizde yok edip ,ikmalsiz kalan Pers kara gücünü geri çekilmeye zorlamaktı. Efsanevi Sparta kralı Leonidas,ordusuna güveniyordu.Sparta temelde bir askeri devletti.6 yaşında ailesinden alınan çocuklar 20 yaşına kadar çok ağır bir askeri eğitim alıp orduya dahil oluyor 60 yaşına kadar devletin malı olarak hizmet görüyordu.Zayıf ve hastalıklı çocukların bu sistemde yeri yoktu.Sonları sadece uçurumdan aşağı atılmaktı.Helot adı verilen köleler çalışmakla yükümlüydüler,çoğalınca Sparta askerleri kıyıma giriyor,ve tehdit oluşturmayacak sayıda kalınca helotlar katliamdan canlarını kurtarabiliyordu. Sparta sapına kadar askeri bir devletin en acımasız tek örneğiydi.

Ancak din virüsü ,boş inançlar bu devletin zayıf noktasıydı.Nitekim savaş yaklaşınca eforlar adı verilen,halkı soyan sömüren ruhban sınıfı,Carneia festivalini gerekçe gösterip Sparta ordusunu savaştan alıkoydular. Leonidas seçme 300 askeriyle, Termofil geçidine 800 bin kişilik Pers ordusuna karşı koymaya gitti.Dar bir geçitte düşmanı oyalamaktan ve zaman kazanmaktan başka çaresi yoktu.

Persler'de sıkıntı içine girmişlerdi, hesapsız kalabalık ordunun ikmal iaşesi çok büyük sorundu,bir an önce sonuç almak için Termofil geçidine saldırdılar.Saldırı öncesi fırtınalar denizde bir çok gemilerini batırmıştı ve zaman onların aleyhine işliyordu.Ancak Leonidas ve seçme 299 elit Sparta askeri bir savunma destanı yazdılar.Kserkses çılgına dönmüştü.En elit askerleri ölümsüzler dahi bozguna uğramıştı. Sparta askerlerini o geçitten çıkarmanın mümkünü yoktu.

Sakat doğup ailesi tarafından öldürülmeye kıyamayan Spartalı Ephialtes adlı biri Kserkses'in imdadına yetişti.Para karşılığı dar bir patikanın gizli yerini Perslere gösterdi.Her yönden kuşatılan Leonidas ve askerleri son umutsuz bir çarpışmadan sonra imha edildiler.Kserkses öyle sinirlenmiştiki
saygıyı boş verip Leonidas'ın kafasını kestirdi ve kalan gövdenin çarmıha gerdirilmesini emretti.

Persler Atina ve Acropolisi ele geçirdiler,yaktılar, yıktılar.Ama donanmaları Salamiste Kserkses'in gözü önünde mahvoldu.Bunun devamını eğer yorum ve beğeni olursa yazarım:)Sevgili tarih severler ve tarihe gönül veren gençler şunu unutmayın yazılı,3000 yıllık tarihsel süreçte sadece 240 yıl, insan oğlu barış ve huzur görmüştür.Barışın kıymetini bilelim,savaş köpeklerinin tuzağına düşmeyelim.Çığırtkanlık yapanlar her zaman menfaat peşindedir ve kanla beslenirler.Hiç görmediğimiz, hiç gitmeyeceğiniz yerler için savaşalım diyen insanlar, sizi sadece ölüme acıya götürür.Asla kendileri ve oğulları cephede görünmezler, bunları hiç unutmayın.

Bilim ile kalın!

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...