Bilim Günlüğü

Karıncalardan biri öldüğünde, diğerleri ne yapar?

Karıncalardan biri öldüğünde diğer karıncalar bunu fark etmez. Sanki o karınca yaşıyormuş gibi ya da hiç yokmuş gibi yanlarından gelip geçerler. Ta ki üçüncü güne kadar…

Karıncalardan biri öldüğünde diğer karıncalar bunu fark etmez. Sanki o yaşıyormuş gibi ya da hiç yokmuş gibi yanlarından gelip geçerler. Ta ki üçüncü güne kadar…

Üç gün sonra karıncalardan bir tanesi onu yuvanın dışına çıkarır ve onu çöplüğe götürür (Karıncalar ölülerini bir yerde toplarlar).

Şimdi siz soracaksınız ki neden üç gün sonra, neden hemen öldüğü an değil?

Bunun da bilimsel bir açıklaması var. Bildiğiniz gibi -ya da bilmediğiniz gibi- karıncalar koku ile iletişim kuran hayvanlardır ve birbirlerine salgıladıkları kimyasallarla birbirlerini anlarlar.

Ölen karınca üçüncü günden sonra vücudu çürümeye başlar ve bu çürüme sebebiyle de oleik asit salgılar. Diğer karıncalar oleik asidin kokusunu tanıdıkları için “bu karınca ölmüştür” yargısına varırlar ve karıncayı yuvanın dışına çıkarırlar.

Hayvan ölmüş olsun veya olmasın, oleik asit salgılayan her şey karıncalar için ölü bir karıncadan ibarettir.

Bunu farkeden karınca biyoloğu Edward Wilson da “Ömrümü şu karıncalara verdim, azıcık da eğleneyim.” demiş ve oleik aside bandırılmış kağıt parçalarını karınca yuvalarına atmış.

Karıncalar da bu kağıt parçalarını ölü karınca zannedip dışarıya atmışlar. Sonra Wilson'ın aklına başka bir kunduzluk gelmiş ve canlı karıncaların üzerine oleik asit damlatmaya karar vermiş.

Asit damlatılan karınca da yuvaya girdiği gibi bir başka karınca oleik asit kokusunu aldığı için “ölmüşsün ama gömenin yok.” diyerek yuvanın dışına atmış. Bu sırada eve oleik asit kokusuyla gelen karınca olanlara hiç itiraz edemiyormuş. Nasıl etsin, adam leş gibi oleik asit kokuyor!

Karıncalar hakkında ilginç bilgiler için mini video bilgilendirmesine Cem'i yad ederek göz atabilirsiniz.

2014 yılının Şubat ayında yayınlanan bir araştırmaya göre, karıncalar kendi ağırlıklarının 1000 katı yükü taşıyabiliyor. Evet, 1000 katı dedim. Birçok büyük hayvandan, hatta insandan bile daha güçlü kas yapıları vardır. Tabii kendi büyüklükleri içerisinde konuşuyoruz. İnsanlarda karıncaların sahip olduğu oranda kaslar olsaydı, bir otomobili Süperman gibi havaya kaldırabilirdik.

Kaynak: http://www.insidescience.org/content/ants-are-even-stronger-you-imagine/1567