Bilim Günlüğü
Mars’a gitmeye gerçekten ihtiyacımız var mı?

Mars’a gitmeye gerçekten ihtiyacımız var mı?

Mars görevini pek çok kişi Elon Musk sayesinde orayı dünyamıza benzetmek ve orada yaşamak üzerine algılasa da işin aslı sadece bu değil.

Mars denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan, havacılık ve uzay mühendisi Dr Robert Zubrin ‘e göre marsa gitmemizin üç önemli nedeni var. Mars'da gelecek, meydan okuma ve bilimin olması.

Bilim: Mars'da bilim var; çünkü, bir zamanlar sıcak ve ıslak bir gezegendi. Üzerinde bir milyar yıldan uzun bir süre boyunca sıvı su vardı.

Dünyamızda ise, milyarlarca yıl önce ilk su kalıntısı bulunduktan 200 milyon yıl sonra ilk canlı kalıntısı bulunuyor. Yaşamımız eğer kimyasal evrimle (su ve gerekli maddelerin varlığında belli bir süre içinde) kendiliğinden başlamışsa, Mars'ta da canlılığın olması gerekir ya da en azından kalıntılarının.

Credit: NASA Ames Resarch Center
Credit: NASA Ames Resarch Center

Meydan Okuma: Mars'ta meydan okuma var; çünkü, toplumlar da aynı bireyler gibidir. Eğer zorlukların üstesinden gelmeye çalışmazsak, gelişemeyiz. “Human's going to Mars” programı toplumumuz özellikle de gençler için üretkenliğe itici bir program olacak.

Çocuklara ilerde yeni diyarlar keşfedebileceklerini gösterecek ve bu alana gönül vermiş pek çok bilim insanı yetişecek.

Bilgi birikimimize büyük bir katkı sağlamış olacağız.

Gelecek: Mars'ta gelecek var: çünkü, kendi yaşantımız sürecinde eğer Mars'a bir yerleşim yeri kurabilirsek kendi türümüzün ileride farklı gezegenlere ve galaksilere yerleşmesinin ilk adımı olacak.

Mars bizim geçmişimizi anlamamızı, geleceğimizi şekillendirmemizi ve gelişimimizi devam ettirmemizi sağlayacak önemli bir hedef. Bu yüzden bu hedefi gerçekleştirmeli ve Mars'a gitmeliyiz.