Bilim Günlüğü
Mikrodalga fırınınızın radyasyon sızdırmadığını nasıl anlarsınız?

Mikrodalga fırınınızın radyasyon sızdırmadığını nasıl anlarsınız?

Mikrodalga fırınınızın radyasyon sızdırmadığını nasıl anlarsınız? Fırınınızın (güvenli bir şekilde) sızdırıp sızdırmadığını anlayın!

Bunu evde deneyin. Pek çoğumuzun bir mikrodalga fırını vardır; bilirsiniz, yiyecekleri ısıtmak için onları mikrodalga radyasyonuyla patlatan şu yüksek teknolojili kutu. Fakat onların elektromanyetik radyasyonu tam olarak ne kadar iyi yalıttığını hiç merak ettiniz mi? Bunu bulmak için, gerçekten basit bir yöntem var.

Başlamadan önce, mikrodalga radyasyonunun iyonlaştırmadığını bilmeniz önemlidir, yani, zararlı mor ötesi radyasyonun yaptığı şekilde DNA'nızı değiştiremez veya etkileyemez.

Size zarar verebilmesinin tek yolu, kendinizi bir şekilde mikrodalganın içine sokmanız ve dokunuzu doğal olmayan bir sıcaklığa kadar ısıtmanızdır. Fakat şunu söyleyelim, mikrodalga radyasyonunun size zarar vermesinden ziyade, erimiş bir yiyeceğin ağzınızı yakması daha muhtemeldir.

O yüzden burada sızdıran bir mikrodalgadan bahsettiğimizde, elektromanyetik dalgaların havalı bir şekilde yolculuk ettiğini ve bunun engellenebileceğini açıklamak istiyoruz. Bu, endişelenmeniz gereken bir durum değil.

Mikrodalga fırınınızın radyasyon sızdırmadığını nasıl anlarsınız?
Mikrodalga fırınınızın radyasyon sızdırmadığını nasıl anlarsınız?

Şimdi bunu bir kenara itelim ve deneye geçelim. Yapmanız gereken bütün şey, cep telefonunuzu (açılmamış) mikrodalganızın içine koymak ve ardından mikrodalganızın gerçekte ne kadar güvenli olduğunu anlamak için onu aramak.

Bir mikrodalga fırını, aslında elektromanyetik dalgaları “süzen” metal bir kutu olan bir Faraday kafesi gibi çalışır.

Bu yüzden elektromanyetik radyasyon bir Faraday kafesinin dışına veya mikrodalga kapağındaki metal ızgaraya çarptığında, metaldeki elektronların hareket etmesine ve radyasyona tamamen engel olup etkisini sıfıra indiren elektromanyetik bir alan oluşturmasına yol açar. Bir nevi, gürültü engelleyen kulaklıkların, zıt dalgaboylarında ses çalarak gürültüyü engellediği gibi.

Bunu aklınızda tutarak, mikrodalgaların herhangi bir elektromanyetik sinyali içeri sokmayacağını ve radyasyonu dışarı göndermeyeceğini beklersiniz; tabii bir yerde bir sızıntı olmadığı müddetçe.

Fakat birkaç farklı mikrodalgada bunu denedikten sonra, durumun bu olmadığını görüyoruz.

Peki neler oluyor? Bunu anlamak için, radyo dalga frekanslarını ölçen bir cihaz tutuyoruz ve bunun göründüğü kadar basit olmadığını anlıyoruz; telefonunuzun aldığı sinyaller, aslında mikrodalgadan daha uzun dalga boylarına sahip, bu yüzden sırf biri içeri girdi diye, diğeri çıkacak anlamına gelmiyor.

Boyut olarak çok daha yakın bir sinyal var mı? Var, Wi-fi.

Bu yüzden, yemek artıklarını ısıttığınız her seferde, internetiniz kesilebilir.

Ah, bir de sorumluluk reddimiz var; telefonunuz mikrodalgadayken, mikrodalgayı açmayın. Tekrar ediyoruz: mikrodalgayı açmayın.

Tabi böyle bir şey olmasını istemiyorsanız.