Bilim Günlüğü
Geleceğin robot teknolojisine neden güvenemiyoruz?

Geleceğin robot teknolojisine neden güvenemiyoruz?

Her ne kadar komplo teorisi üretilse de günümüzde robot teknolojisinden faydalanılan çok önemli alanlar var.

Robot teknolojisi son gaz ilerlemeye devam ederken komplo teorileri de beraberinde güç kazanıyor.

Kimileri için insan üretimi olan bir makineden korkmak yersizken, kimilerine göre ise kesinlikle robot üretimi insanlığın geleceği için son derece tehlikeli görülüyor. Bu konuyla ilgili bilim kurgu filmleri ise, robotların hayatımızda nasıl yer edineceği hakkında bir çok fikir sunuyor.

Geleceğin robot teknolojisinden en büyük beklentisi şüphesiz kendi tecrübelerinden öğrenebilen bilişsel . Ancak bu aynı zamanda en büyük korkusu. Komplo teorilerine göre kendi iradesine sahip robotlar üretilebilirse, bunun insanlığın sonu olacağı düşünülüyor.

Yine de çalışmalar durmuyor. Daha şubat 2015'te Eve adlı robot kendi kendine astım ve ilacı üretti. Temmuz 2015'te ise ilk kez bir robot kendi varlığının farkına varabildi. Bu devasa gelişmeler çok kısa süre içerisinde yaşandı ve kim bilir daha niceleri de yaşanacak.

Ex Machina filminden bir sahne
Ex Machina filminden bir sahne

Her ne kadar komplo teorisi üretilse de günümüzde robot teknolojisinden faydalanılan çok önemli alanlar var. Örneğin; uzaydaki astronotlara gerektiğinde yeryüzündeki doktorlar tarafından ameliyat yapılması için geliştirilen robotik cerrahi, son on yıldır tüm dünyada kullanılıyor.

Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi

Bir monitörle doktor tarafından izlenen ve yönlendirilen robotlar, daha küçük kesiklerle çalışma yaptığı için kan kaybı oranı azalıyor, ameliyat ve iyileşme süresi kısalıyor.

  • Robot gardiyanlar saatte 9 km hızla dolaşarak ve kayıt yaparak 4 gardiyanın yapacağı işi tek başına yapabiliyor.
  • Japon mühendislerin ürettiği kertenkele şeklindeki robotlar, deprem bölgelerinde insanların giremeyeceği enkaz yığınlarının altına rahatça girerek ve kameralarla tarayarak canlı olup olmadığını kontrol edebiliyor.
  • Uzay araçlarının tamir ve bakımı için üretilen astronot robotların yanı sıra astronotların gidemediği bölgeleri keşif için kaşif robotlar, içinde yaşadığımız galaksiyi daha iyi tanımamızda bize yardımcı oluyor.
  • İnsan vücudunun her yerine yolculuk yapabilen mikroskopik robotlar sayesinde sorunlu bölgeye direkt müdahalede bulunarak tedavi edilme amaçlanıyor. Kılcal damarlarda ilaç taşıyan bu mikroskopik robotlar sayesinde hap, şurup, serum gibi ilaçların kaldırılması ve geleneksel tedavi yöntemlerinin oluşturduğu yan etkilerin sona ermesi hedefleniyor.
humans dizisinden bir sahne
humans dizisinden bir sahne

Ancak tüm bu iyi gelişmelere rağmen robot teknolojisinin yakın gelecekte bazı sıkıntılar oluşturacağı da aşikar.

  • İnsanın psikolojik ve duygusal etmenler barındıran ve son derece manipüle edilebilir yapısı, sadece görevini yapmaya programlanmış bir robottan daha ilkel kalacak
  • Gerekli yüklemeler yapıldıktan sonra matematiksel alanlarda çıkardıkları istatistikler insanı aşan çeşitlilikte ve hızda olacak
  • Eğitim alanında bilgi yüklemesi yapılmış robot öğretmenler tercih edilecek
  • İnsan sadece kendisini yaşayabilirken bir robota bir çok insanın bir çok dahiyane özellikleri yüklenebilecek

Bunlar bir çok sektörde robotların insanların yerini alacağı anlamına geliyor ve beraberinde dünyada büyük bir işsizlik sıkıntısı yaşanacağı düşünülüyor. Ayrıca robot üretiminin artmasıyla doğaya verilen zararların da büyük oranda artması ve savaş alanında kullanılan robotların insanlardan daha acımasız olması diğer tehlikeler arasında.

Geleceğin robot teknolojisine neden güvenemiyoruz?
Geleceğin robot teknolojisine neden güvenemiyoruz?

Ancak bilim dünyasının robot teknolojisiyle ilgili korkuları çok daha büyük;

  • Hastalıklı bölgeyi tespit ve tedavi için üretilecek olan mikroskobik boyuttaki robotların kontrolünü kaybedip vücudu tamamen yok etmesi
  • İnsanları korumak amacıyla üretilen robotların insanı insandan koruması gerektiğini düşünürse olabilecekler
  • Kendini kopyalayabilen ve organize olabilen böcek robotların kontrolsüzce çoğalarak canlıları yok etmesi
  • Kendi iradesine sahip robotların dünyayı istila etmesi gibi olasılıkların insan ırkının sonu olabileceği düşünülüyor.

Ancak bazı bilim insanları robot teknolojisinin geliştirilmemesi gerektiğini söylese de bir çok alanda işimizin kolaylaşacağı ve bu teknolojiden çokça fayda sağlanacağı kesin. Görünen o ki bu konudaki gelişmeler de tartışmalar da durmayacak.

Geçmişe yolculuk neden mümkün değildir?

Robotların kendi yaratıcısına ihanet edip etmeyeceğini ise zaman gösterecek.

İleri okuma ve kaynak:

  • gercekbilim.com/yapay-zekaya-sahip-robot-bilim-insani-eve-ilac/
  • webtekno.com/bilim-haberleri/ilk-kez-bir-robot-kendi-varliginin-farkina-vardi-h9193.html
  • tr.wikipedia.org/wiki/Curiosity_k%C3%A2%C5%9Fif_robotu
  • mediatrend.mediamarkt.com.tr/mini-robot-teknolojisi/

1 yorum

  • […] Geleceğin robot teknolojisine neden güvenemiyoruz? […]