Jump to content

Kilo verirken yapılan basit hatalar ve kaçınma yolları


Tolga A.
 Share

Önerilen İletiler

Kilo verirken yapılan 5 basit hata ve kaçınma yolları!

Birçok insan, sıkı bir diyet ve düzenli egzersiz yaptıkları zaman neden kilo veremediklerini merak ederler.

Olası bir sebep, sağlıklı görünen seçeneklerin, göründüğü gibi olmamasıdır. Birçok yiyecek ve içecek, gizli yağ, şeker veya tuz içerir.

Efsane 1 – Tüm salatalar bizim için iyidir.

Sebzeler, kesinlikle bizim için iyidir. Ancak salatalar sık sık, aldığınız kalori miktarını artıracak bileşenler içerirler. Örneğin; Bir Sezar salatası oldukça yeşillikli görünür, fakat gizli yağlarla doludur. İçindekilerin besin değeri; Pastırma (8 gr yağ, 360 kj), Parmesan peyniri (6 gr yağ, 340 kj), Kremalı salata sosu (20 gr yağ, 770kj). Yani bir Sezar salatası, bir öğünde ortalama bir yetişkin için toplam günlük yağ tüketiminizin % 70’i demek.

Sonuç olarak, yağlı yiyeceklere karşı dikkatli olun.

Efsane 2 – Abur cubur yemiyorum, sadece “sağlıklı” atıştırmalıklar tüketiyorum!

Avustralyalılar, kalorilerinin %30’dan fazlasını bisküvi, patates kızarması ve çikolata gibi “abur cubur” gıdaları tüketerek alıyor. Bunların hiçbiri hayati gıda değil. Bunlar kilo vermek için değiştirmemiz gereken kalorilerdir.

Fakat çoğu kişi bu abur cubur gıdaları, “sağlıklı” görünen müsli barları ve protein topları gibi atıştırmalıklarla değiştirme hatasını yapıyor. Bunlar sağlıklı ve organik olabileceklerini iddia ederken, işlenmiştirler ve yüksek kaloriye sebep olurlar.

Müsli barlar yulaf, fındık ve tohum gibi sağlıklı içeriğe sahiptir. Ancak bunları çubuk haline getirmek için birbirine yapıştırmak gerekir ve genellikle bu işlem bir şeker formuyla yapılır. Bir yoğurt, meyve ve fındık barında en fazla 4,6 çay kaşığı şeker bulunabilir. Sizce bu barlar yerine, fındık ve tohumları avucumuzla yesek daha sağlıklı olmaz mı?

Efsane 3 – Doğal tatlandırıcılar şekerden daha iyidir.

Son zamanlarda, daha fazla doğal şeker eklenmesine doğru bir yönelme olmuştur, ancak bu durum ek besin içermiyor ve daha az kaloriye sahip demek değildir.

Yemeğinize bal veya agav (sabır otu) şurubu eklenmesi, beslenme bakımından şekerin eklenmesinden farklı değildir. Tadı farklı olabilir ama halen şeker eklemeye devam ediyorsunuz.

Bir daha ki sefer canınız tatlı bir şeyler istediğinde, bunun yerine biraz meyve eklemeyi deneyin. Doğal bir tatlılığı vardır ve ek olarak size vitamin ve mineraller verir.

Ya da eklediğiniz şeker miktarını her hafta yarım çay kaşığı azaltmayı deneyin. Bir süre sonra farkı çok zor anlayacaksınız.

Efsane 4 –  Meyve bazlı her şey sağlıklı olmalı

Mütevazi bir muz düşünün, püresini muzlu ekmeğin içine koyuyorsunuz… Bu bir ekmek değildir fakat kektir.

Eğer daha önce muzlu ekmek yaptıysanız, zaten kendi paketinde ve tatlı olan doğal bir şeye ne kadar tereyağı ve şeker eklediğinizi farkedersiniz.

Bununla birlikte, meyveli içeceklerde genellikle sadece %25 meyve suyu vardır ve çok fazla şeker bulunur. Ancak %100 meyve suyu içerken bile, meyvelerden doğal gelen ve vücudunuzun dolu olduğunu fark etmesine yardımcı olan önemli lifleri kaçırıyorsunuz. Yani, en iyisi tüm meyveyi tüketmek!

Efsane 5 – İçecekler çok fazla kalori içeremez…

Eğer kilo vermeye çalışıyorsanız, şekerli meşrubatların işe yaramadığını bilirsiniz. Ancak yapılacak en basit hatalardan bazıları, içeceklerle ilgili olanlardır.

Çoğu insan, alkollü içeceklerde kaç kalori olduğunun bilincinde değil. Örneğin:Muhtemelen kırmızı şarapta ortalama 480 kalori vardır (Avustralya içki standardına göre, 0,375ml. için değerdir). Tabii ki, 2 kadeh şarap tükettiğinizde, eş değer kalori değerindeki iki dolu kâse mısır cipsini tüketmiş olmanız da cabası.

Aynı hesap, bira için de geçerli. Yani bira bardağı ile içtiğiniz içeceğinizin ederi 615 kalori.

Sonuç olarak;

Muhtemelen kilo verirken yapılan en yaygın hatalardan birisi de çok fazla yemek. Doğru yiyecekleri seçmek kadar, miktar da oldukça önemlidir.

Ayrıca yavaş yemek yemeli ve dikkatli (çok) çiğnemeliyiz.

kaynak: https://theconversation.com/five-food-mistakes-to-avoid-if-youre-trying-to-lose-weight-103678

Bir zamanlar bende bilim sever bir günlük yazarıydım.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...