Jump to content

Nötrino keşfi, yeni bir tür astronomi başlattı.


Tolga A.
 Share

Önerilen İletiler

Nötrino olarak adlandırılan gizemli paracıklar sürekli uzaydan dünyaya doğru ilerlerler. Fakat kimse bu yüksek enerjili nötrinoların nereden geldiğini kesin olarak bilmiyordu.

Bu yıl, bilim adamları nihayet muhtemel bir kaynağa parmak bastılar; kuasar olarak adlandırılan parlak kozmik bir işaret.

Keşif, nötrinolardan ve ışıktan toplanan bilgileri birleştiren yeni bir astronomi alanını başlatabilir.

Bu keşif, Güney Kutbu’nda buza gömülü binlerce sensörden oluşan dev bir partikül dedektörü olan IceCube Gözlemevi tarafından, 22 Eylül 2017’de yüksek enerjili bir nötrino bulunmasıyla başladı.

IceCube Gözlemevi

12 Temmuz 2018’de de verilen uyarıyla astronomlar hemen, yaklaşık 4 milyar ışık yılı uzaktaki bir kuasardan gelen ışımayı farkettiler. Nötrino gökyüzünün aynı bölgesinden gelmişti. (Bu keşif ile bilim insanları, uzaydan gelen yüksek enerjili bu parçacıkların ne olduğunu ve uzun süre kafa yordukları “kuasarların kaynakları” hakkında bilgi sahibi olabileceklerini öğrenmiş oldular. Bununla birlikte evrenin erken dönemleri ve diğer ışıma kaynakları hakkında daha detaylı bilgi edinebilecekler.)

Yale Üniversitesi’nde Astrofizikçi olan Meg Urry; “İnsanlar, bu tür keşif için on yıllardır umut besliyor.” dedi.

Kuasarlar, dünyaya doğru yüksek enerjili madde ve ışık püskürten galaksilerin merkezlerindeki aktif bölgelerdir. Hem Dünya yörüngesindeki Gama Uzay Teleskopu hem de Kanarya Adaları’ndaki MAGIC, kuasarların çok şiddetli gamma ışınları saçtığını ve aynı zamanda nötrino algıladığını rapor eti. Daha sonra IceCube araştırmacıları, eski verileri de inceledikten sonra, kuasarın konumuna yakın daha fazla nötrino kanıtı buldu. Bu ekstra nötrinolarla, araştırmacılar nihayet kuasarların nötrino parçaları oluşturduğuna ikna oldular.

Bu tespit sadece bu yüksek enerjili partiküllerin kaynağı hakkında ipucu vermekle kalmayıp, aynı zamanda kuasarlar hakkında bilgi de verdi. Bilim insanları ne tür parçacıkların yayıldığından emin değillerdi, ancak tespit ile püsküren bu maddelerin proton içerdiğini ortaya koyuyor. Bunun nedeni, kuasardaki nötrinolar, protonlarla birlikte oluşması gerekiyor.

Bilim adamlarına göre bu keşif, kozmosun sırlarını ortaya çıkarmak için yeni ortaya çıkan bir alanı canlandırabilir.

https://www.sciencenews.org/article/neutrino-astronomy-top-science-stories-2018-yir

Bir zamanlar bende bilim sever bir günlük yazarıydım.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...