Jump to content

Baba olmak beyinde çılgın bir değişime yol açıyor olabilir


Bilim Forum
 Share

Önerilen İletiler

  • Yönetici

Çoğu baba size çocuk sahibi olduktan sonra hayatının asla bir daha eskisi gibi olmadığını söyleyecektir. Büyük olasılıkla haklıdır da; baba olmak çok şeyi değiştirir. Hatta insanın beynini bile.

İnsanlar, memeli hayvanlar arasında çocuk bakımına babaların da katıldığı az sayıda türden biridir. Memelilerin sadece yüzde 6’sında babalar çocuk bakımında önemli sayılabilecek bir rol oynarlar. Bu türlerde babalar –emzirme hariç– annenin bebek bakım pratiklerinin benzerlerini sergilerler.

44735419_247202412809882_346985889967741

Peki babalık erkek beynini nasıl etkiler? Bu bilimin yeni yeni eğilmeye başladığı bir konudur. Ancak şimdiye kadarki çalışmalar baba beyninin anneninkine benzer nöral çevrimlere sahip olduğunu düşündürtüyor.

Anne ve babalar ebeveynlik süreçlerinde benzer hormonal değişiklikler geçiriyorlar. Bu değişiklikler de anneyle babaların beyinlerinde ve davranışlarda birbirine paralel değişikliklere yol açıyor.

Şimdi bu değişikliklere madde madde yakından bakalım:

Baba Beyni Anne Beynine Benzer

Çocuk bakmak babanın beynini yeniden şekillendirir ve anne beyinlerinde görülen bilişsel ve duygusal yükümlülük örüntülerinin benzerlerini sergilemesine neden olur.

2015 tarihli bir çalışmada, araştırmacılar çocukları gösteren videoları izleyen 89 ebeveynin beyinlerini incelemişler. Hem annelerde, hem de babalarda beynin duygusal işlevlerle ve toplumsal anlayışla ilişkili bölümlerinde etkinleşme gözlenmiş. Arada cinsiyete bağlı bir fark saptanamamış.

Babalarda da Hormonal Değişiklikler Olur

Hamilelik, doğum ve emzirme annelerde hormonal değişikliklere neden olur. İlginç olan, araştırmacıların benzer değişikliklerin baba olan erkeklerde de görüldüğünü gözlemesi.

Hayvanlarda ve insanlarda yapılan araştırmalar, yeni baba olanların östrojen, oksitosin, prolaktin ve glükokortikoid grubu hormonlarında yükselme görüldüğünü ortaya koymuş.

Babada bu hormonal değişiklikleri getiren şey anne ve çocuklarla temas halinde olmak. İnsanlarda çocuklarına daha çok sevgi gösteren babaların oksitosin seviyelerinin diğer babalarınkinden daha yüksek olduğu da gözlenmiş.

Bir Doz Oksitosin Baba-Bebek Bağını Kuvvetlendirir

Çocuk bakımına katılan babaların oksitosin seviyelerinin arttığı gibi tersi de doğru. Yani oksitosin alan babalar, çocuk bakımına daha çok katılıyorlar. Bir araştırmada, bir doz oksitosin koklatılan babaların çocuklarıyla oyunlarında daha katılımcı olduklarını gözlenmiş.

Babaların Beyninde Yeni Nöronlar Oluşur

Çocuk doğumu, babaların beynini de etkiliyor. Hayvanlarla yapılan çalışmalar yeni bir çocuğun doğumunun babaların beyninde yeni nöron gelişimini tetiklediğini ortaya koyuyor.

Araştırmacılara göre bunun nedeni doğan çocukla birlikte babanın çevresinin zenginleşiyor olması, bşka bir ifadeyle çocuğun babanın hayatına getirdiği yenilikler
Hayvanlarda yapılan çalışmalar çocuk sahibi olmanın baba hayvanların beyinlerindeki (hafıza ve yön bulma ile ilişkili) hipokampus bölgesinde hücre gelişimini hızlandırdığını gösteriyor. Farelerle yapılan bir deneyde ise baba farelerin (kendi yavrularını tanımalarına yardımcı olan) koku merkezlerinde gelişme saptanmış.

Babalar Kendi Çocuklarının Seslerine Duyarlılaşır

Annelerinin ağlayan pek çok bebek arasından kendi çocuklarının sesini tanıyabiliyor olması genellikle bir “annelik içgüdüsü” olarak düşünülür. Yeni bir çalışma ise bu konuda babaların da anneler kadar başarılı olduğunu gösteriyor. 27 baba ve 29 anne ile yapılan deneyde ebeveynlerden ağlayan beş çocuk içinden kendi çocuklarının sesini tanımaları istenmiş. Ebeveynler ortalamada yüzde 90’ın üzerinde başarılı olmuşlar. Erkekler de kadınlarla aynı başarıyı göstermiş.

kaynakçeviri, Charles Luciano

Bilim ile kalın!

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • Biyolokum changed the title to Baba olmak beyinde çılgın bir değişime yol açıyor olabilir

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...