Jump to content

Liseyi terk etmek ve eğitim eksikliği sigara kadar ölümcül olabilir.


Bilim Forum
 Share

Önerilen İletiler

  • Yönetici

Hükümetler çocukları uyuşturucu kullanmamaları konusunda uyarmak için milyonlar harcıyor, fakat yeni bir çalışmanın iddia ettiğine göre ABD’de liseyi terk etmek ve eğitim eksikliği tam olarak sigara içmek kadar ölümcül olabilir.

1925’e kadar giden veriyi çözümledikten sonra Denver Colorado Üniversitesi araştırmacıları ABD’deki 145.000 ölümün eğer liseyi bitirmeyen yetişkinler mezun olsaydı önlenebilecek olduğunu hesapladı. Bu rakam eğer ülkedeki tüm sigara içenler sigarayı bıraksaydı kurtarılabilecek olan hayatların sayısı ile karşılaştırılabilir derecede.

Takım ayrıca 2010’daki bir diğer 110.000 ölümün eğer lise terkler diplomalarını alsaydı önlenebilecek olacaklarını hesapladı.

Eş yazar Patrick Krueger’ın bir basın toplantısında söylediğine göre “Sonuçlar gösteriyor ki eğitim erişimini artıran tedbirler ve müdahaleler, ABD nüfusunun hayatta kalma oranını gerçekten artırabilir, özellikle genişlemekte olan eğitim eşitsizlikleri düşünüldüğünde. Bu gidişat değişmedikçe, gelecekte düşük eğitime dayandırılabilen ölüm oranı artmaya devam edecektir.”

Liseyi-terk-etmek-ve-egitim-eksikligi-si

Çalışma okulu bitirmemek ile ölüm tehlikesi arasında doğrudan nedensel bir bağlantı öne sürmese de, düşük eğitim ile bağlantısı olan iyi belirlenmiş sağlık tehlikelerine dayanıyor. Daha az kazanmak, daha zayıf zihinsel sağlık ve iyi beslenmek ile düzenli olarak egzersiz yapmak gibi sağlıklı alışkanlıkları daha az benimsemenin hepsi önceki çalışmalarda düşük eğitim ile ilişkilendirilmişti.

Ve ölüm oranları tahmin olsa bile, araştırmacılar bilim insanlarının sigara içme tehlikesini hesaplama yöntemiyle aynı yolu izleyerek bu rakamlara ulaştı, bu da iki öğeyi karşılaştırılabilir yapıyor. Bunu yapmak için önce ABD’deki 1 milyondan fazla insanın ölüm oranlarını ve eğitim seviyelerini çözümlediler ve sonra bu oranları farklı nüfuslara uyguladılar.

Tabii ki kimse daha iyi eğitim sahibi olmanın insanları hastalıktan ve ölümden kurtaracağını iddia etmiyor. Fakat insanları yaşamları boyunca sağlıklı seçimler yapmaya hazırlayabilir. Sonuç? Eş yazar Virginia Chang’in söylediğine göre eğitime önem vermek aslında ölümleri azaltabilir.

Şu an 25 ile 34 yaş arasındaki ABD nüfusunun yüzde 10’dan fazlasının liseyi bitirmediği ve bir diğer yüzde 28.5 kısmın da bir üniversite diplomasına sahip olmadığı tahmin ediliyor. Araştırmacılar herkesin ileri eğitime rağbet etmediğini kabul ederken, liseyi bitirmenin herkesin sahip olması gereken bir hedef olduğuna inanıyorlar. Chang şöyle devam ediyor;

“Kamu sağlığı politikasında, sıklıkla beslenme, sigara ve içki gibi sağlık davranışlarını değiştirmeye odaklanıyoruz. Eğitim aynı zamanda ABD sağlık politikasının kilit bir öğesi olmalıdır – ki sağlık davranışları ve eşitsizliklerinin daha temel ve kaynağa yakın bir sorumlusudur.”

kaynak 1kaynak 2kaynak 3

Bilim ile kalın!

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...