Jump to content

Probiyotikler o kadar da yararlı olmayabilir, hatta zarar bile verebilirler!


Biyolokum
 Share

Önerilen İletiler

  • Bilim Üyesi

Probiyotik içmek her zaman fayda getirmeyebilir.

Probiyotikler, milyonlarca insanın mikrobiyomlarını arttırmak veya bağırsak ekosistemini bir doz antibiyotik aldıktan sonra geri kazanmak için kullandıkları mikroorganizmalardır. Yine de, gerçekten işe yarayıp yaramadıkları ile ilgili sorular devam ediyor.

İnsanlar probiyotik aldığında bağırsakta gerçekten neler olduğunu bulmak için. İsrail’deki Weizmann Bilim Enstitüsü’nden immünolog Eran Elinav ve meslektaşları, sağlıklı gönüllülerin mikrobiyomasını doğrudan endoskopiler ve kolonoskopiler kullanarak örneklediler. Diğer birçok mikrobiyom araştırması, bağırsak mikropları için fekal örneklere dayanır.

Daha sonra gönüllülerin 15’ini ya ticari olarak satılan bir probiyotik takviyesi ya da bir plaseboyla beslediler.

Sonuç çarpıcıydı. Bir başlangıç için, dışkıda bulunan mikroplar bağırsakları kolonize edenlerin temsilcisi değildi. Elinav, “Dışkı örneklerine güvenmek bağırsakların içinde ne olduğuna dair bir gösterge olarak yanlış” diyor.

Araştırma ayrıca probiyotiklerin bazı insanların gastrointestinal kanalını kolonize ederken, diğerlerinin bağırsak mikrobiyomlarının onları dışarı attığını gösterdi. İnsanların hangi kategoriye girdiğini söylemek için  dışkı örneğinden bahsetmenin bir anlamı yoktur. Elinav, “Bazı insanlar bağırsaklarında probiyotikleri kabul ederken, diğerleri onları bir uçtan diğerine geçiriyor” diyor. Probiyotik kolonizasyon patern lerinin bireye büyük ölçüde bağımlı olduğunu bulmuşlardır. Bu, herkesin süpermarketten satın alınan evrensel bir probiyotikten yararlanabileceği kavramının ampirik olarak yanlış olduğunu söylüyor.

Güçlü rahatsızlık

Daha sonra araştırmacılar, antibiyotiklerden sonra mikrobiyomlarını geri getirme umuduyla probiyotik alan kişilerin mikrobiyomuna ne olduğunu ölçtüler. Yirmi bir gönüllü, aynı antibiyotik tedavisi aldı ve daha sonra üç gruptan birine verildi.

İlk grubun mikrobiyomunun kendi başına iyileşmesine izin verilirken, ikinci gruba probiyotik verildi.

Üçüncü grup, bir fekal mikrobiyota transplantı (FMT) ile kendi orijinal pre-antibiyotik mikrobiyomunun bir dozu ile tedavi edildi.

Probiyotik bakteriler, antibiyotiklerin yolu temizledikten sonra ikinci gruptaki herkesin bağırsaklarını kolaylıkla kolonize etti. Ancak, araştırmacılar, bu kişinin normal mikrobiyomun altı aya kadar geri dönmesini engellediğini fark ettiler. Elinav, “Probiyotikler, orijinal mikrobiyomun orijinal durumuna geri dönmesini çok güçlü ve ısrarla engelledi” diyor. “Bu bizim için çok şaşırtıcı ve endişe verici. Bu olumsuz etki bugüne kadar açıklanmadı. ”

Karşıt etki, FMT ile kendi ön-antibiyotik mikrobiyomu verilen hastalarda gözlenmiştir. Yerli bağırsak mikrobiyolojisi günler içinde normale döndü.

Araştırmacılar uzun süreli mikrobiyom bozukluğunun klinik etkisini ölçmemekle birlikte, önceki çalışmalarda bağırsak mikropları ve obezite, alerjiler ve iltihaplanma bozuklukları arasında bir bağlantı bulunmuştur. Elinav, “Potansiyel olarak zararlı” diyor.

Sonuç olarak, probiyotiklerin her zaman zararsız üne sahip olmadıkları ve etkili olmaları için formüllerinin bireye uyarlanması gerektiğidir.

Çeviri: Ihsan Soytemiz, Dergi referansı: Celi, DOI: 10.1016 / j.cell.2018.08.041; 10.1016 / j.cell.2018.08.047, kaynak.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...