Jump to content

İlginç ve Yapay Atomik Yapıların Özellikleri


Bilim Forum
 Share

Önerilen İletiler

  • Yönetici

Tanecikler yüksek hızlara çıkması ve enerjilerinin artmasının keşfiyle ilginç ve yapay dediğimiz bir çok atom türü keşfedilmiştir. İlginç ve yapay atomlar sıradan atomlardan farkı proton ve nötron, dolayısıyla orbitalde elektronların farklı olmasıyla diğer atom türlerinden ayrılırlar, biz bugün üç atom türünü inceleyeceğiz.

İlginç ve yapay atomlar sırasıyla pozitronyum, müonyum ve antihidrojendir. Pozitronyum ilk kez 1949 yılında M.Deutsch tarafından keşfedilmiştir. Bu atom türü merkezde pozitron ve dış yörüngede ise elektron barındırmaktadır. Doğal olarak elde edilen pozitronyumlar Na-22 atomuyla etkileşerek katı veya gaz ortamda ondan elektron koparması ve bünyesine almasıyla oluşmaktadır. Ortalama ömrü çok kısa olan bu tür atomların bozunma süreci ise gama ışımasında son bulur. Diğer yandan pozitronyum eğer spin durumu 0 olur ise bu kez parapozitronyum adını alır ve ortalama ömrü ise 1,25.10^-10 olmaktadır, eğer spin durumu durumu 1 olur ise (bu nadiren görülür) bu kezde ortopozitron adını alarak ortalama ömrünü uzatır, yaklaşık ömrü 1,4.10.^-7 s olan bu tür atomların bozunması ürünleri ise aynıdır hepsi gama ışınımı şeklinde yayımlanmaktadır. Bu tür atomların ise Bohr-Sommerfeld atom teorisini destekliyor oluşudur.

antimatter.jpeg

Yoğun madde fiziği, modern tıp ve elektronik teknolojisinin gelişmesi pozitronyumun çalışma alanını genişletmektedir, şöyle ki, bu tür atomlar hasta dokuların bulunmasında ve beyin tomografisinin çekilmesinde aranılan bir atom türü olmuştur.

Diğer bir atom modelimizde müonyumdur, bu atomda bünyesinde müon ve elektron bulundurmaktadır. Bu tür atomlar eşit derecede tanecik barındırmadığı için yörüngelerinde birbirlerinin yok edip enerji açığa çıkarmazlar, bu tür atomlar ise daha çok spektroskopi de kullanılmaktadır.

Ve son atom türümüzde antihidrojendir. Bu atomların özellikleri ise daha uygun ve karakteristik olmalarıdır. Bu tür atomların merkezinde ise antiproton ve pozitron vardır, ilk kez CERN de dolaylı olarak bulunsa da, daha sonra 1996 yılında W.Oelert ve ekibi tarafından bulunmuşlardır. 15 saat içinde 10^10 adet antiprotondan ancak 8 adet antihidrojen üretilebilmiştir. Daha sonra ise yani 2002 yılında bu durum daha düşük sıcaklıklarda/kriyojenik (4-15-K) 1 s içinde 300 antihidrojen elde edilerek bu tür atomların gözlenmesi sağlanmıştır. Bu tür atomların gözlenmesi ise NaI'ün sintilasyon sayaçlarının varlığıyla açığa çıkmaktadır. Yine bu tür atomların varlıklarının gözlenmesi madde ve antimadde simetrisinin olup olmadığını gözlemektir.

[1]. Prof.Dr. Mustafa Cebe - Kuantum Kimyası (Dora Basın Yayınevi - 2011)

[2]. https://www.homeopathyschool.com/the-school/provings/anti-matter/

Bilim ile kalın!

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...