Jump to content

Bilimde yanlış bilinen bazı gerçekler


Bilim Forum
 Share

Önerilen İletiler

  • Yönetici

Oksijenin keşfi ne kadarda Antoine Lavoisier’e ait olduğu söylenilse de bu doğru değildir, oksijeni esasında keşfeden Joseph Priestley’dir ve ismi de yetkin gazdır, Lavoisier’in önemi bu gazın özelliklerini açığa çıkarmasından gelir.

Evrenin genişlediğini keşfeden esasında Hubble değil Lemaitre adında bir bilim insanıdır, kendisi aynı zamanda papazdır.

Alternatif akımın keşfi Tesla değil W. Stanley adında bir bilim insanına aittir, Tesla sadece pratik hale getirmiş alternatif akım projesini.

Gell-Mann kuark ismini James Joyce’un bir eserinden alıntı olarak ördeklerin çıkardığı sesten mi yoksa suda bulunan balık sesimi olduğunu tam bilinmiyor bu yüzden kuark ismi biraz belirsiz kalıyor ve kuark ismi önerilmeden önce Feynman buna parton demiştir fakat bugün parton kelimesini sadece atomun içerisindeki karmaşıklığı açıklamak için kullanıyoruz

Canlılığın yapı taşı olan DNA molekülünün sarmal yapısının çözümü Watson ve Crick’ten önce (Pauling ve Haldane’de yardımcı olmuş insanlarından) Avustralyalı fizikçi Erwin Schrödinger tarafından teoriksel olarak ortaya atıldığı ve bu çözümlemenin anlatımı yaşam nedir adlı kitabında dile getirmiştir Schrödinger, biz Schödinger’i fizik ve kimyadan tanısak da o esasında biyolojiden de ciddi anlamda haberdardır, yaşam nedir adlı kitabı bu konuda bilgiler aktarır, kitabın ön sözünde ünlü fizikçi Roger Penrose’un da bir yazısı vardır, orada Crick ve Haldane’in Schrödinger’den etkilendiklerini dile getirmektedirler.

Galile güneşin değilde dünyanın güneş etrafında döndüğü tezi -ki bu tezi Kopernikten sonra Bruno’da dile getirmiştir- onu engizisyonca zor duruma sokmuştur ama sözlerini geri almak şartıyla salıverilmiştir, Galile’nin esasında ölümü söylediği sözlerden dolayı  değil bir dizi hastalıktan dolayıdır engizisyon tarafından öldürüşü doğru değildir ve bu sözlerinden dolayı mahkemeden özür dilemiş ve söylediklerinin sapkınca olduğunu dile getirmiştir. Ondan daha henüz 15, 20 yıl önce yaşamış İtalyan filozof-bilim insanı Giordano Bruno’da aynı şeyleri söylemiştir oysa Bruno Galile gibi sözlerini geri almamış tam aksine görüşlerini savunmuş  bir bilim şehididir, kendisi düşüncelerinden dolayı İtalya’da bir meydanda yakılarak idam edilmiştir, bu ayıp aynı zamanda dünya tarihine kara bir leke olarak geçmiştir.

Kaynaklar:

  • Kimya Tarihinden Kesitler – Prof.Dr.Emre Dölen (Türkiye Kimya Derneği Yayınları)
  • Evrenin dokusu – Brian Greene (TÜBİTAK Yayınları)
  • http://edisontechcenter.org/tesladebunked.html
  • Oyunun Kurallarını Fizik Söyler -Eren Veysel (ODTÜ Yayınları)
  • İkili Sarmal – James Watson (Say Yayınları)
  • Galileo’nun Buyruğu – (Der: Edmund Blair Bolles) – (TÜBİTAK Yayınları)
  • Yaşam Nedir? – Erwin Schrödinger (Evrim Yayınları)

Bilim ile kalın!

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...