Jump to content

Hayvancılık Olmadan Yapılabilen Tarım Fikri


Bilim Forum
 Share

Önerilen İletiler

  • Yönetici

Organik Stokfree Sahalarında, küçük çaplı veya yerel ölçekte organik sistemler (OS) hiçbir hayvan girdisi, sentetik kimyasal böcek ilacı, genetik olarak değiştirilmiş organizmalar olmadan ve en az miktarda fosil yakıtla kullanır. Organik tarım, tüm bitki atıklarının kompostlaştırılması yoluyla, toprak verimliliğini arttırıcı maddeler olarak yaşayan yeşil gübreleri kullanarak ve toprak kirliliğini azaltarak ya da toprak işlemesini azaltarak toprak verimliliğine olan güveni asgariye indirmeyi amaçlamaktadır.

“OS” Stokfree sistemleri kullanılarak yetiştirilen yiyecekler yerel olarak ve mevsimde yenir, bu nedenle gıda millerini en aza indirir ve mümkün olduğunca az (yeniden kullanılabilir) ambalaj ile teslim edilir. Landscapeed Organic Standards Symbol (Toprak Birliği tarafından denetlenen) ile etiketlenmiş gıda, hiçbir hayvan girdisi olmadan katı organik standartlara kadar yetiştirildiğini etik güvence taşır.

0DA8DC9C-0945-49FC-93C2-9DA816CFA63C.jpe
Organik tarım, sağlıklı gıda üretmenin en çevreci, en ekolojik olarak sürdürülebilir ve karbon nötr yoludur.

F042965F-6B57-408A-A364-F4B7AF111F0C.jpe

Farklı sistemler, iklim değişikliğini yavaşlatmaya nasıl yardımcı olabilir?

– Hepsi sentetik gübre ve yabancı ot öldürücülere, böcek ilacı ve mantar öldürücülere bel bağlamazlar. Bunların hepsi, üretim, ambalajlama ve nakliyatta fosil yakıtlar tüketir. Büyük miktarlarda CO2 ve diğer hava kirleticileri açığa çıkarır.

– Hayvansal ya da balık yan ürünleri veya hayvan gübreleri, organik veya diğer tüm çiftlik hayvanı üretiminden ayrışan toprak verimliliğini korumak için kullanılmaz. Bu, gübre ithalatı, gübre serpme ve gübre alımı için fosil yakıtlara bağımlılığı azaltır. Örneğin hayvancılık yan ürünleri için talebi ortadan kaldırır. Gübreler olarak. Bu, bir “OS” sisteminde yetişen gıdalara ahlaki değer katar ve zulüm içermeyen bir yetiştirme yöntemiyle garanti eder.

– Toprağa bağlı olarak kullanılan toprak işleme sistemleri, topraktaki en büyük karbon rezervuarını potansiyel olarak korumaya yardımcı olur. Toprağı genellikle sürülmüş olarak havaya maruz bırakmak, organik maddenin CO2 olarak atmosfere kaymasına neden olur. Yeşil bir gübre ile ekilen bozulmamış toprak, ve gelişen mikrobiyal ekosistemle, havadaki CO2’yi kilitleyerek atmosferik seviyelerin düşmesine yardımcı olur. Minimal kültivasyon fosil yakıt kullanımını Stokfree azaltır.

– Toprağın verimliliğini artırmak için organik madde getirildiğinde, yerel olarak ulaşım atıkları en aza indirgenir. Bu, aynı zamanda, güçlü bir Sera gazı emisyonu olan metanı ortadan kaldırmada yardımcı olur. Ayrı olarak depolama sahasında boşaltılabilecek değerli bir yerel kaynak da sunmuş olur.

– Fosil yakıt kullanımı ve en çok bulunan sera gazı CO2’sinin salınması en aza indirgenir veya ortadan kaldırılır. Yenilenebilir enerji kaynakları – insan, rüzgar, güneş ve su gücü – mümkün olan her yerde kullanılmaktadır.

Biyoçeşitlilik teşvik edilmekte, insan kaynaklı iklim değişikliğinin neden olduğu mevsimsel ve diğer dalgalanmalara karşı daha dayanıklı olan daha istikrarlı yerel ekosistemlerin korunmasına yardımcı olmaktadır.

682FBC4E-AA0B-44A1-B921-563B727FA9D4.jpe

Stokfree, Biyoçeşitlilik açısından yardımcı olabilir mi?

Dünya çapında, hayvancılık küresel ısınmaya neden olan gazların yüzde 18’ini üretiyor. Bunlardan biri olan sığırların nefes alması ve patlaması gibi. Hayvanların açığa çıkmasıyla ortaya çıkan metan, karbon dioksitin (CO2) küresel ısınma potansiyelinin 23 katına sahiptir.

Hava kirletici amonyak, asit yağmurunun oluşumunda önemli bir katalizör ve CO2’nin küresel ısınma potansiyelinin 296 katı ile güçlü bir sera gazı emisyonu olan nitrojen oksit de hayvancılıkla üretiliyor. Yem maddelerinin yetiştirilmesinde ve taşınmasında kullanılan fosil yakıtlara eklendikten sonra ortaya çıkan ürünleri dünyanın dört bir yanına taşıyarak, ormansızlaşma ve kirlilik yoluyla hayvancılık yoluyla ekosistemlerin neden olduğu zararlar, yeryüzündeki yaşamı tehdit ediyor.

Doğayı kendimize uydurmak yerine doğaya uymaya çalışmadığımız her gün dünya ve canlılık alemi daha da kötüye gitmektedir. Stokfree sistemi yardımıyla çevremizi ve canlıları, tabağımızdakileri değiştirmeye başlayarak koruyabiliriz.

Unutulmamalıdır ki hayvancılık ile geçinilen köylerdeki ekonomik kalkınmalar, o ürünleri talep eden navegan (vegan olmayan) bireylerin çoğunluğu sayesinde devam etmekte olduğu düşünülebilir. Arz’a göre talep değişimindeki kalkınmalar ekonomik olarak, kötüye gitmek yerine daha çok alanda daha çok yatırım imkanı sağlayabilmektedir. Köylerdeki gelecek nesillerdeki bu değişim, medeniyetlerin gelişmiş uygarlık olabilmesinin temellendirmesi olarak gözükmektedir demek yanlış olmaz gibi gözüküyor.

Blog bölümünde Deniz İlhan'ın yazısıdır.

https://www.researchgate.net/publication/285678846_Livestock_and_climate_change

https://templatelab.com/livestock-and-climate-change/

https://www.biologicaldiversity.org/programs/population_and_sustainability/pdfs/AFreshLookAtLivestockAndGhgEmissions.pdf

Bilim ile kalın!

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...