Jump to content

Güneş sistemi, Dünya’mız ve diğer gezegenler


Biyolokum
 Share

Önerilen İletiler

  • Bilim Üyesi

Güneş sistemi içerisinde oldukça büyük ve hayat kaynağımız olan Güneş, içinde bulunduğumuz Dünya dahil 8 tane gezegen, yaklaşık onlarca cüce gezegen (ki bunlara Plüton’da dahildir) ve sayısız meteorlardan oluşur. Sistem içerisindeki gezegenlerin ilk üyesi olan Merkür, Güneş’e en yakın olmasına rağmen en sıcak gezegen değildir. Güneş etrafındaki dönüşünü 88 günde tamamlar. Güneş’e uzaklığı 57 milyon km’dir.

İkinci üye olan Venüs sera etkisi sebebiyle en sıcak gezegendir.Atmosferi bulutlarla kaplıdır ve adeta bir cehennemi andırır. Sıcaklığı 480 santigrat dereceye ulaşabilir. Güneş’e uzaklığı 110 milyon km’dir. Venüs’te Dünya’da ki gibi 90 atmosferlik karbondioksit gazı vardır. Ancak Venüs’te bu karbondioksit yer kabuğunda değil atmosferdedir. Venüs yaklaşık Dünya’nın %91’i kütleye sahiptir. Venüs’teki atmosferik basınç Dünyadaki’nin 90 Venüs’ün albedosunun %75 olması ve bize çok yakın olması onu geceleri çok parlak bir şekilde görmemizi sağlar.

Güzel gezegenimiz Dünya

Güneş sistemi içerisinde tek yaşam barındıran güzel gezegenimiz Dünya, atmosferinde %71 oranında azot bulundurur. Güneş’e uzaklığı ise ortalama 150 milyon km’dir. Hacmi Güneş’in 1.000.000’da biridir.Yörüngesi diğer gezegenler gibi eliptiktir. Venüs’ten sonra en çok uzay aracı gönderilen Mars, Güneş’e yakınlıkta 4. gezegendir.Kızıl gezegen olarak da bilinir. Güneş sisteminin 24 km yüksekliğiyle en yüksek dağı olan Olympus Mons dağı vardır. Mars’ın bir günü 24 saat 37 dakikadır.Güneş’in yaşam kuşağında yer almasına rağmen yaşama elverişli değildir. Çünkü manyetik alanı oluşturamaz bunun sonucunda ısıyı tutacak bir atmosferi uzun süre koruyamaz. Güneş’e ortalama uzaklığı 228 milyon km’dir.

Jüpiter Güneş’e yakınlık sıralamasında Mars’tan sonra 5. sırada gelir.Gaz devlerinin ilkidir ve Güneş sistemi içerisinde en büyük gezegenidir.Devasa bir manyetik alana ve 67 tane uyduya sahiptir.Satürn kadar belirli olmayan halkaları vardır.Gece vakti Ay ve Venüs’ten sonraki en parlak gökcismidir. Büyük kırmızı leke adlı içine 3 tane Dünya’nın sığabileceği devasa bir fırtınaya sahiptir.Jüpiter’in hemen hemen tamamı hidrojen ve helyumdan oluşmuştur.

Diğer gezegenler vs Dünya

Satürn mükemmel halkalarıyla adeta Güneş sistemi incisi gibidir. Güneş’e yakınlıkta 6. sıradadır. Satürn’ün bilinen 62 tane uydusu vardır.Bu uydulardan 53 tanesi resmi olarak isimlendirilmiştir.Satürn’ün en büyük uydusu olan Titan bir uydu olmasına rağmen büyüklüğü Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür’e eşdeğerdir.Satürn çıplak gözle görülebilen en uzak gezegendir.Jüpiter gibi tamamı hidrojen ve helyumdan oluşmuştur.Güneş çevresindeki bir turu 29.46 Dünya yılıdır.

Güneş’e yakınlıkta 7. sırada olan Uranüs bünyesinde çok fazla buz,metan ve amonyak bulundurduğu için gaz devinden ziyade bir buz devidir.Uranüs’ün eğikliği çok fazla olduğu için yan yatmış bir top gibidir.Uranüs’ün fotoğraflarda bulutsuz ve pürüzsüz görünmesinin nedeninin aslında aşırı miktarda bulutlu olmasıdır.

Neptün Güneş Sistemi’ndeki 8. ve en son olan gezegendir. Güneş’e uzaklığı ise 30.1 AB (1 astronomik birim 150 milyon km) yani 4,503,443,661 km’dir. Jüpiter’in Büyük Kırmızı Lekesi gibi mavi inci Neptün’ün de Büyük Kara Lekesi vardır. Bu Büyük Kara Leke’nin içine Dünya sığamasa da Ay sığabilir. Büyük Kırmızı Leke’nin Jüpiter’e oranıyla Büyük Kara Leke’nin Neptün’e oranı aynıdır. Ayrıca Büyük Kara Leke ile Büyük Kırmızı Leke hemen hemen aynı boylamlar üzerinde yer alır ve bu da bizim aklımıza gaz devlerinin atmosferinde bazı karakteristik özelliklerinin benzer olduğu düşüncesini getiriyor. Neptün’ün toplam 14 uydusu vardır.en büyük uydusu Triton’dur.Uydularının toplam kütlesinin %99’unu oluşturur.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...