Bilim Günlüğü
Kuşlar neden cıvıldar, kendi şarkılarını söyler?

Kuşlar neden cıvıldar, kendi şarkılarını söyler?

Ornitologlar kuşların davranışları ve kuşlar neden cıvıldar konusuyla ilgili keyifli açıklamalarda bulundular..

Kuşlar dünyadaki en çekici canlılardan biridir; gerek sesleri, gerek tüy renkleri olsun insanların yıllar boyu ilgilerini çekmişlerdir. Peki , neden kendi şarkılarını söyler? Bu soruyu siz de önceden kendinize hiç sormadınız mı?

Doğanın en belirgin ve müzikal olarak tatmin edici seslerinden biri olan kuş cıvıltılarından bahsedeceğimiz  bu yazımızda onların şarkılarını söylerken neden bu kadar fazla zaman ve enerji harcadıklarına göz atacağız.

İki birbirine bağımlı genel amaçları vardır. İlk olarak, erkek kuşlar kendi bölgelerini işaretlemek için şarkı söylerler. Bir şarkı söyleyen kuş, “Burası benim alanım ve özellikle kendi türümün diğer erkeklerinden onu savunmaya istekliyim” der. Seçtiği mekanı devriye gezebilir veya kendi alanının ortasında, sınırlarında şarkılarını söyleyebilir.

Cıvıltılarının ikinci amacı ise yuva kurmak için bir eş  bulmaktır. Dişi kuşlar, bazı görsel ve vokal ipuçlarına dayanarak eşlerini seçerler. Üreme mevsimlerinde güzel tüyleri olan erkek kuşlar bile, şarkıları yeterli bulunmaz ise eş bulmakta zorlanabilirler.

Her kuş türünün tipik olarak kendine özgü bir şarkısı vardır. Bu, her bir kuşun bir şarkı duymasını ve şarkıyı söyleyenin kendi türünden olup olmadığını tanımasını sağlar.

Kuşlar yuva kurma mevsiminde çok gevezedirler. Örneğin, Florida'da, kardinal kuşları yıl boyu yaşar ve genellikle ocak aylarında yani günlerin uzamaya başlamasından birkaç hafta sonra şarkılarını söylemeye başlarlar. Yuva kurma dönemi sona erdikten sonra kuşlar çok daha az şarkı söylerler ve bölgelere dağılırlar.

Pek çok Kuzey Amerika'daki kuş türü, yıl boyunca tek bir yerde kalmak yerine mevsimler değiştikçe göç eder. Sonbaharda güneye uçarken, diğer kuşlarla iletişimde kalmalarını sağlayan küçük “çip” notaları veya “temas çağrıları” yaparlar.

Ayrıca birçok türde sadece erkek kuşlar şarkı söyler, bazılarında ise hem erkekler hem de dişiler şarkı söyler, bazı kuşlar hiç şarkı söylemezler. Örneğin, akbabalar ve leylekler şarkı olarak adlandırılabilecek müzikal herhangi bir ses üretemezler.

Kuşları, şarkılarıyla tanımlamayı öğrenmek, onları görerek tespit etmek kadar eğlencelidir. Aslında iyi kulaklar, karşılaşılan kuşların takdirinde, iyi gözler kadar önemlidir.

Şehirden uzak, doğa ile iç içe olduğunuz bir vakit kulaklıklarınızı çıkarın ve özellikle sabah veya akşamları kuşların en aktif oldukları zamanda, yakınlarınızdaki kuşları dinleyin. Duyduklarınıza şaşıracaksınız..