Bilim Günlüğü
Geceleri neden kramplar ve kas ağrıları çekeriz?

Geceleri neden kramplar ve kas ağrıları çekeriz?

Geceleri oluşan kramplar ve kas ağrıları genellikle bacağımızda ortaya çıkar. Peki neden?

Geceleri oluşan kramplar ve kas ağrıları genellikle bacağımızda ortaya çıkar. Peki neden?

Kramplar aniden ortaya çıkan, acı veren, şiddetli kas kasılmalarıdır. Vücudun herhangi bir bölgesindeki kas dokularında ortaya çıkabilen bu kasılmalar birkaç saniye ile birkaç dakika arasında devam edebilir.

Geceleri neden kramplar ve kas ağrıları çekeriz?
Geceleri neden kramplar ve kas ağrıları çekeriz?

Kaslar kasılıp gevşeyerek vücudumuzun hareket etmesini sağlayan dokulardır. Ancak istemsiz olarak kasılıp belli bir süre gevşemediklerinde kramplar oluşur.

Kaslardaki yorgunluğun, sinirlerdeki işlev bozukluklarının, kan dolaşımındaki problemlerin ve vücut sıvılarında bulunan bazı kimyasal maddelerin miktarındaki düzensizliklerin kramplara neden olduğu düşünülse de krampların sebebi ve nasıl oluştuğu tam olarak bilinmiyor.

Geceleri oluşan kramplar genellikle bacağımızda ortaya çıkar.

Bu tür krampların istemli hareketlerden sorumlu sinir hücrelerinin istemsiz bir şekilde aşırı uyarılmasından kaynaklandığını gösteren çalışmalar var. Bazı bilim insanları uyurken ayakların genel pozisyonunun baldır kaslarının kısalmasına neden olduğunu, bu durumun sinir hücrelerinin uyarılmasının engellenememesine yol açtığını düşünüyor.

Hızlı konu başlıkları

Gece krampları ile ilgili olabilecek durumlar ve rahatsızlıklar:
·         Addison hastalığı (böbrek üstü bezleriyle ilgili bir hastalık)
·         Alkolizm
·         Bel fıtığı
·         Böbrek yetmezliği
·         Diyabet
·        
·         Kan dolaşımı bozukluğu
·         Kronik böbrek yetmezliği
·         Miyopati (bir kas hastalığı)
·         MS (Multiple Skleroz) hastalığı
·         Nöropati
·         Osteoartrit (kireçlenme)
·         Parkinson hastalığı
·         Periferik arter hastalığı (bir damar hastalığıdır)
·         Sinir sıkışmaları
·         Siroz
·         Spinal stenoz (omurilik kanal darlığı)
·         Tiroid hastalıkları
·         Uzun süren ishal
·         Uzun süreler oturmak, kötü oturma pozisyonu
·         Varisler
·         Vitamin eksiklikleri (B1, B5, B6 gibi)
Kaynak: Eryaman Hastanesi

Diğer bir görüş ise günümüzdeki yaşam tarzı nedeniyle bacak kaslarının daha az kullanılmasının bu durumun nedeni olduğu. Bacak kaslarında ortaya çıkan krampların diğer bir nedeni kas yorgunluğu. Kasların aşırı kullanılmasının sinirlerin hasar görmesine ve sinirlerde işlev bozukluklarının ortaya çıkmasına neden olduğu düşünülüyor.

Gece krampları tanısı, gece uyku sırasında genellikle bacaklarda, baldır ve ayak kaslarında ağrılı dakikalar süren, uykudan uyandıran şiddetli kasılmaların hasta tarafından tanımlanıyor olması ile kolaylıkla konur. Ancak önemli olan gece krampları ile karışabilen veya genel olarak kramplara neden olabilen hastalıkların nedenlerle ayırımının yapılması ve altta yatan nedenlerin ortaya konabilmesidir. Prof. Dr. Burhanettin Uludağ

Genel olarak sıvı kaybının ve vücut sıvılarındaki bazı kimyasal maddelerin (örneğin , , ) miktarındaki azalmanın sinirlerin ve kasların uyarılmasında etkili olduğu bilinir. Ancak gece ortaya çıkan krampların sıvı kaybıyla ve vücut sıvılarındaki bazı maddelerin miktarındaki düzensizlikle ilişkili olduğu düşünülmüyor.

Kaynak: Web MD Via: Mayo Clinic